Gyertek! Jönnek!…

Július 1-én délután 15.30–kor a Művelődés Háza előtt Toon Maas, holland szóló bábjátékos kacagtató közreműködésével a gyülekező közönség észrevétlenül bekapcsolódhat a XI. Nemzetközi Bábfesztiválba.

Bábosok és közönségük a pódiumteremben Török György egyszemélyes előadását tekinthetik meg, amelyekre főleg gyerekeket várunk szüleikkel. Az utána következő előadás, a taiwani Jung Shing Le hagyományőrző árnyjátékos produkciója már igazi különlegesség. Aki szeretné rövid időre az időben és térben a messzi távolba elröpíttetni magát – legyen az felnőtt vagy gyermek – jöjjön a felújított nagyterembe. A „Nyugati utazás – lángoló hegyek” című előadás a kínai kultúra emblematikus darabja.

Másnap, vasárnap délután a pódiumteremben Cengiz Özek, a török árnyjáték mestere mutatja be a belső ázsiai területek jellegzetes bábjátékát. Bivalybőrből metszett, növényi festékekkel színezett bábjait ördögi ügyességgel vastag evőpálcikákkal mozgatja. Így játssza el Karagöz és Hadzsejvat mókás történetét, amelyik egy csodálatos fa körül bonyolódik. Felnőtt és gyerek egyaránt jól szórakozhat, családi programnak sem rossz választás, főleg így foci VB alatt.

Ezután a Figurina Animációs Kisszínház különleges tárgyjátékát – címe: História – kísérhetik izgalommal és figyelemmel a nagyteremben. Ők, a Siklósi család húsz év óta hűséges vendégei a fesztiválunknak, eddig még sosem csalódtunk bennük.

Vasárnap délelőtt is és másnap – hétfőn – szintén sor kerül a Nosztalgia Klubban való valóságos időutazásra. Eddig 10 alkalommal nyílt meg a zsák szája Sárospatakon, most néhány előadást kiemelve az idő homályából két kétórás műsoridőben, kivetítőn az érdeklődők elé viszünk. Ez a nap – július 3-a, jórészt egy művészetpedadógiai konferenciáé, amely a sorban már az ötödik. Kocsis Zsolt, Perneki Jánosné, Kun Cecília, a Meseláda Bábszínház, Török György, Szentirmai László az alkalmazott bábjáték módszereiről és eredményeiről tart előadást. Schmidt Magdolna, aki Tatabányáról érkezik a drámapedagógia és a bábjáték közös pontjait ismerteti meg az érdeklődőkkel. Az igazi élmény talán mégis az lesz, amikor Chang Ying-Chiao vezetésével mindenki hagyományos árnyfigurát készíthet a taiwani csoport közreműködésével. Délután a Moziban – kifejezetten a fesztiválhoz csatlakozóan – egy a maga nemében különleges bábfilmre – címe: Zsinóron – válthatnak jegyet a felnőttek és a gyerekek. Késő délután egy különlegesen szép produkciót nézhetnek meg azok, akik a MárkusZínház Mátyás király szárnyai című előadására váltanak jegyet. A különös gonddal kifaragott, mestermívű környezetben megjelenő, beszédükben és énekükben élő zenével kísért bábok a hazai kis bábszínházak legnagyobb sikeréhez juttatták el életrekeltőiket, a Pilári GáborVajda Zsuzsa kettőst.

Kedd, július 4-e a fesztivál záró napja, amelyet a Bábakalács Társulat – Porondon a bolondom – című előadása és a nagyváradi Liliput Bábszínháznak Magellóna című produkciója tesz érdekessé. Ezt a délelőtti programot, kifejezetten a gyermekekre gondolva állítottuk össze.
Szeretettel várjuk a sárospatakiakat, a városunkban szabadságukat töltőket és mindazokat, akik ezt a hírt valakitől megtudván érdeklődik a bábművészet és fesztiválunk iránt.

A Művelődés Házában június 26-a után már kaphatók a különféle kedvezményeket biztosító jegyek és napi bérletek. Ezeket a lehetőségeket azzal a határozott céllal dolgoztuk ki, hogy mindenki megtalálhassa a családja számára legkedvezőbb megoldást.

Bővebb információval a www.zsabfest.hu honlapon találkozhat.
hirdetés