Hajdú-Bihar

2013.04.19. 08:26

Hogyan lesz itt biztonság?

Debrecen - Órák alatt elkapták azt a külföldi férfit, aki molesztált egy asszonyt.

Debrecen - Órák alatt elkapták azt a külföldi férfit, aki molesztált egy asszonyt. – Múlt pénteken hazafelé tartottam a 11-es busszal, amikor egy afgán férfi leült mellém. Először el sem akartam hinni amit éreztem, annyira abszurdnak tűnt. Ugyanis fogdosni kezdett, s a fenekem alá nyúlkált. Azonnal felpattantam és a sofőr mögött kerestem menedéket. Még oda is utánam jött, angolul, szóban folytatta a zaklatást, megjegyzéseket téve a külsőmre.

Miután leszállt az Acsádi-Sámsoni sarkon lévő internetkávézónál, a sofőrhöz fordultam, hogy történt-e már hasonló eset. Ő igennel felelt, ezért amikor hazaértem, bejelentést tettem a DKV ügyeletén, személyleírást is adva. Nem tudom miért, de magam sem hittem, hogy tesznek valamit – számolt be lapunknak egy fiatal férjes asszony, akivel korábban hasonló atrocitás nem történt, még akkor sem, amikor a Sámsoni út végén laktak a befogadóállomáshoz közel. Most már nyugodtan beszélt a történtekről, de az eset után napokig zaklatott volt, azóta pedig mindig kíséri a férje vagy az édesapja.

A molesztálót még aznap éjszaka elkapták. – Én lepődtem meg a legjobban, amikor a bejelentés után néhány órával már a rendőrök hívtak azzal, hogy megtalálták a férfit. Szembesítettek vele, ő volt az. Az ügy már a bíróság előtt van - mondta a nő.

Hét után senki

Bevándorló-bűnözésről” beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Kulcsár Gergely, a Jobbik országgyűlési és Kulcsár Gábor, a párt helyi önkormányzati képviselője. Mint a befogadóállomás bejáratánál elmondták, az elmúlt időszakban több lakossági jelzést kaptak a problémákról. – Két hete jártunk a debreceni rendőrkapitányság vezetőjénél, Uzonyi Attilánál, aki arról számolt be, hogy érezhetően megszaporodott a rendőri intézkedést igénylő esetek száma a városrészben – mondta Kulcsár Gábor.

– Végleges megoldást az jelenthetne, ha Románia schengeni csatlakozását követően a tábort a moldáv-román határra költöztetnék. Erre azonban még várni kell, s addig sem tétlenkedhetünk, mert előbb-utóbb bekövetkezik valamilyen tragédia – fogalmazott Kulcsár Gergely. Ők nem engednék ki a táborból az akár csak a legkisebb szabálysértést is elkövető menekülteket, sőt, 19 óra után senkinek ne legyen szabad kijárása, mondják. Szeretnék továbbá, hogy költöztessék az állomást olyan helyre, ahol a „civilizált polgárok” minél kevesebbet találkoznának a külföldiekkel. Hová? – kérdeztük, de erre nem volt konkrét ötletük.

– A „bevándorló-bűnözés” kifejezést olyan értelemben használjuk, ahogyan a fiatalkorú- vagy cigánybűnözést – magyarázta a pejoratív általánosítás helyénvalóságát firtató kérdésünkre Kulcsár Gergely, aki úgy látja, a rendbontókat, de csak őket, listázni kellene és elköltöztetni a városból.

A képviselők hangsúlyosabb rendőri jelenlétet és önkormányzati intézkedést várnának, Kulcsár Gergely pedig azt mondta, a jövő héten felteszi kérdéseit a szakminiszternek, s a válaszok birtokában folytatja a megoldáskeresést. – Ha kell, törvénymódosítást kezdeményezek, amiben a már felsorolt intézkedéseket vennénk bele – jegyezte meg.

 

Rendőröket hoznának Debrecenbe

– Debrecen folyamatosan komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy a menekülttábor ne jelentsen az elviselhetőnél nagyobb terhet se az ott lakóknak, se a városnak. Addig, amíg az állomás átlagos létszáma néhány száz fő volt, nem volt komoly gond. Azt a problémát azonban, ami azzal keletkezett, hogy a január elsejei, az Európai Unió által kikényszerített jogharmonizáció miatt ezerre emelkedett a menekültek száma, a város egyedül már nem tudja kezelni – mondta a Naplónak csütörtökön Kósa Lajos. Mint megtudtuk, egyeztetést kezdtek a belügyminiszterrel a helyzet normalizálásáról. – Megoldást jelenthetne, ha a rendőrség kötelékében lévő készenléti erő, közel száz fő, a menekülttábor mellett kapna elhelyezést. Erre vonatkozóan a város segít a rendőrségnek. Egy biztos, Magyarország a schengeni övezet része, ami minden magyar számára előnyös. Az ebből fakadó terheket is közösen kell viselni – nyilatkozta a polgármester.

 

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!