Gyógyító növénykultúrák itthon és a nagyvilágban

Hajdu Zsanett több előadást is tartott a bolíviai kalandjairól, tapasztalatairól
Hajdu Zsanett több előadást is tartott a bolíviai kalandjairól, tapasztalatairól - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Egy amazóniai faluban sokat tanult a gyógynövényekről.


Gyógynövények hazulról és a dzsungelből címmel tart érdekfeszítő előadást a kispaládi óvodában csütörtökön 10.30-tól Hajdu Zsanett, majd a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár könyvtárbuszán Sonkádon, Nagyhódoson és Garbolcon is áll az érdeklődők rendelkezésére a nap folyam ugyanebben a témában.

Hit vagy hatóanyag

A játékos-interaktív előadásokban körbejárják a gyógynövények tradicionális és mai modern alkalmazásának témakörét. Hajdu Zsanett – hogy az érdeklődők minden érzékszervét megdolgoztassa – meg is szagoltatja a hazai gyógyfüveket, gyökérporokat és illóolajokat, valamint azokról az érdekes gyógynövényekről is szót ejt, amelyeket őseink használtak, és amikkel ma találkozhatunk a gyógyászatban vagy akár a konyhában.

Megmutatja, mi a hasonlóság egy dél-amerikai indián és egy erdélyi sámán között, és körbejárja a jelenlévőkkel, hogy mitől gyógyít egy gyógynövény, a beléjük vetett hittől a hatóanyagokig.

Indiánok között élt

Az előadásra gyerekeket és felnőtteket egyaránt szeretettel várnak. Dr. Hajdu Zsanett biológusként végzett neurobiológia szakirányon, majd gyógynövények idegrendszeri hatóanyagainak kutatásából doktorált a szegedi Gyógyszerésztudományi karon. Még hallgató korában önálló kutatóutat szervezett két társával Bolíviába, ahol két évig élt andoki és amazóniai indiánok között. Egy amazóniai faluban elvégzett egy gyógynövénykutatást, amiből a diplomamunkáját is elkészítette. Tizenkét éve rendszeresen tart előadásokat minden korosztály számára, 2015-ben Nemzeti Kiválóság Díjat kapott tudományos és tudománykommunikációs munkája elismeréseként. Megjelent kalandos ismeretterjesztő regénye is A trópusok ajándékai – Szenvedélyes kutatóutam igaz története Bolívia indiánjai között címmel.

KM
hirdetés