Gyógyszert veszünk bármi áron

Illusztráció
Illusztráció

Nyíregyháza – Változások várhatók az egészségügyben, melyek célja a hatékony és gazdaságos gyógyszerellátás megteremtése, az ésszerű takarékosság az egészségügyi kassza lehetőségeinek jobb kihasználása érdekében.

– Azokban az országokban, ahol dobozdíjas rendszer működik, minden orvosság kiváltásakor a térítési díjon felül kell valamekkora összeget fizetni. Ezzel szemben nálunk nem kell dobozdíjat fizetni a gyógyszerekért. Január 16-tól a kiemelt, százszázalékos támogatású gyógyszerekért a készítmény árától függetlenül 300 forint térítési díjat kell fizetni a betegnek tételenként. A közgyógyellátottak továbbra is ingyen juthatnak ezekhez a gyógyszerekhez. Szociális kompenzáció csak a vizitdíj esetében van – mondta el dr. Pataki László, a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója.

Gyógyszerész szemmel

Szajkóné Takács Mária gyógyszerész lapunk kérdésére elmondta, kollégáival együtt többnyire ők is a híradásokból tájékozódnak az aktuális helyzetről.

– Hivatalos információ ezidáig nem került a birtokunkba, a jogszabályt és a gyógyszerárak listáját január elejére ígérték az illetékesek. A “dobozdíj” azok után a gyógyszerek után fizetendő, amelyeket eddig az egészségbiztosítási pénztár százszázalékban támogatott. Most már e szerek csak egy részét fizetik, és 300 forintot a betegeknek kell téríteniük. A szomorú az, hogy a teljes egészében támogatott gyógyszereket eddig is a súlyos vagy krónikus betegek szedték, a cukorbetegek, az epilepsziások, a daganatos betegségekkel küzdők sokszor egy életen át. Véleményünk szerint ez a pénz az egészségbiztosítás számára csak csepp a tengerben, s egyáltalán nem éri el vele a minisztérium a célját. Akinek ugyanis az életbenmaradáshoz szüksége van ezekre a gyógyszerekre, az sem többet, sem kevesebbet nem jár ezután a patikába. Gyakorlati kérdés pedig az, mi lesz akkor, ha egyes gyógyszer csak kisebb kiszerelésben kaphatók, s a havi adag egyetlen, 100 szemes doboz helyett 25 szemenként, négyszeres dobozdíj megfizetése után váltható ki. Nem látjuk humánusnak a hozzáállást, miszerint hadd tudja meg a páciens, hogy mindenért fizetnie kell, s a betegségnek is ára van – mondta Szajkóné Takács Mária.

Nem pénzkérdés a gyógyulás

Hrabóczki Józsefné nyíregyházi édesanya középső gyermeke nap mint nap gyógyszert szed. Enikőnél hirtelen jelentkeztek az epilepszia tünetei, de szerencsére nem volt súlyos a dolog.

- A kislányom nagyon megriasztott bennünket, mentő vitte kórházba,s néhány napos kezelés után kiderült, mi okozta a bajt. Azóta szükség van a pirulákra, s a gyerek már jól tudja, hogy iskolába indulás előtt és esténként be kell vennie a tablettákat. Az orvosok azt mondták, hogy kinövi majd a betegséget, de addig is havonta járunk a patikába. Ha fizetni kellene a gyógyszerért, az több mint kétezer forint lenne, mert egyetlen doboz csak 10 napra elegendő, és az is csaknem 800 forint támogatás nélkül. Szerencsére csak 10 százalékot kell térítenünk, de a gyerek gyógyulása nem lehet pénzkérdés. Véleményem szerint nem túl etikus, hogy éppen a létfontosságú szereknél merül fel a dobozdíj kérdése.

– Pók Viktória, Kiss Béla –
hirdetés