Gyökeres változást jelentő ámbrafák

Dr. Ulrich Attila alpolgármester és dr. Kovács Ferenc polgármester is részt vett az utolsó simításoknál
Dr. Ulrich Attila alpolgármester és dr. Kovács Ferenc polgármester is részt vett az utolsó simításoknál - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Folytatódik a nyíregyházi fásítási program: szerdán a polgármester is ültetett.

Lapátot ragadott dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere szerda reggel. Dr. Ulrich Attila alpolgármester társaságában ámbrafát ültettek el a megyeszékhely központjában, ahol folytatódott a fásítási program.

– Mintha ma lenne: emlékszem, 2011-ben ültettünk először fát az Iskola utcánál, azóta számos helyen járultunk hozzá, hogy a városunk ne csak szép és élhető, hanem zöld is legyen – mondta dr. Kovács Ferenc. Ezúttal a NyírVV Nonprofit Kft. koordinálásával 9 ámbrafát ültettek el a Hősök terén, ahol a városalapítók szobrától a kormányablakig fasort alkotnak a növények.

Minél több zöldfelület

– Ha már nincs hegyünk vagy tengerpartunk, akkor arra kell törekednünk, hogy minél több legyen a park, a zöldfelület. Ezért is fontos, hogy tudatosan, szisztematikusan építkezve a közterületeken minél több fa magasodjon. Ezek az ámbrafák tökéletesen illeszkednek a városképbe.

– Előzőleg törökmogyoró volt itt, többször próbálkoztunk a pótlásával, de jobbnak láttuk, ha az oszlopos habitusú ámbrafára váltunk a szűkös területen – jegyezte meg Keczkó János, a NyírVV Nonprofit Kft. közterületfenntartási irodavezetője.

– Kicseréltük a termőtalajt, dréncsövet helyeztünk a gyökérzónába, hogy minél mélyebbre jusson a víz. A ­parkolók és a közlekedők is kényelmesen elférnek mellette.

Narancsos az árnyalata

Az ámbrafa a karcsú alakjával a nyílt területek ideális díszfája. A termete magas, akár 10 méteres is lehet, lombkoronája terebélyes. A csillag alakú levelei mutatósak, nagyok, fénylő sötétzöldek, ősszel narancsos árnyalatúra színeződnek.

LTL
hirdetés