Gyökértelenül a „szél játéka” az ember

A koszorúzás egyik pillanata
A koszorúzás egyik pillanata
Nyírtelek, Dankóbokor – Mindig feltűnnek újabb és újabb arcok, hogy megismerjék szüleik, nagyszüleik örökségét.

„Az ember kötődése a szülőföldhöz egy olyan erő, mely nem ismer időt és távolságot.” E gondolat szellemében immár negyedik alkalommal szervezték meg a Dankóbokoriak találkozóját szombaton. A hőség ellenére mintegy háromszázan – itt lakók és leszármazottak – gyűltek össze a keresztnél, hogy felelevenítsék a múltat, emlékezzenek, iránymutatást kapjanak a jövőre nézve.

A köszöntők, az ünnepi műsor, a görög katolikus egyházi szertartás, a koszorúzás, az emlékfaültetés és a gyertyagyújtás mind ezt a törekvést szolgálták. Természetesen a „Civil tanyán” bőven jutott lehetőség a beszélgetésre az emlékek felidézésére. Az igazi csoda, hogy mindig feltűnnek újabb és újabb arcok, akik fontosnak tartják, hogy megismerjék szüleik, nagyszüleik egykori otthonát. Ezt igazolják az ünnepi szónok szavai is: „Amelyik fának nincsenek gyökerei, könnyen a szél játéka lesz. Számunkra a gyökér Dankóbokor, s reméljük, még sokáig ünnepelhetünk itt, s emlékezhetünk közeli, s távoli őseinkre!”

A programnak természetesen az idén is része volt a Nyírteleki Asszonykórus és a Mandabokori Generációk Egyesület műsora, Tódik Gábor zenéje és Dankó László csapatának finom főztje.

Jövőre jubilál a találkozó

A résztvevőket dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Szekeres József, Nyírtelek polgármestere köszöntötte. A hagyományoknak megfelelően a szervezők ajándékkal lepték meg a legidősebb és a legfiatalabb vendégeket, így a 95. éves Tomasovszki Istvánt, valamint a nemrégiben a településre költözött egyik családot.

Bízunk benne, hogy jövőre, a jubileumi, ötödik alkalommal ismét találkozhatunk Dankóbokorban.

KM-DM
hirdetés