Gyománál már apad a Hármas-Körös

Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 340,1 km hosszúságú védvonalaiból 260,1 km hosszon van érvényben készültség, ebből 148,8 km-en a legalacsonyabb I. fokú, 111,3 km-en II. fokú készültség van. Az elmúlt huszonnégy órában készültség változás nem történt – tájékoztatta az Objektív hírügynökséget a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság.

Jelenleg érvényben lévő készültségek:

II. fokú készültség: Berettyó, Sebes-Körös alsó szakasza, Hortobágy-Berettyó. I. fokú készültség: Kettős-Körös, Hármas-Körös.

A levonuló árhullám tetőzése a Hármas-Körösön Kisőrvető és Szarvas közötti szakaszon észlelhető, a folyó Gyománál már apad, az alsóbb szakaszon még kis mértékben árad.

Az igazgatóság működési területén lévő tíz belvízvédelmi szakaszból kilencben van érvényben készültség.

III. fokú a készültség a Mezőberényi és a Dögös- Kákafoki belvízvédelmi szakaszon, II. fokú a készültség az Élővíz-csatornai a Kettős-Körös jobb parti és a Szeghalmi szakaszokon, I. fokú a készültség a Gyomai, a Holt-Sebes-Körösi, a Hosszúfoki, a Fehér-Fekete-Körös-közi belvízvédelmi szakaszon. A belvízzel elöntött terület nagysága csökkent, jelenleg 7250 hektár, melyből 4050 hektár a vetésterület. Igazgatóságunk tegnap 17 szivattyútelepet üzemeltetett, a főbefogadókba 1 953 ezer m3 belvizet emeltünk át, a betározott belvíz mennyisége 4 millió 94 ezer m3. A védekezési munkák keretében vízfolyásgátló akadályok eltávolítását végeztük az Élővíz-csatornán, a Fazekaszugi főcsatornán, a Szeghalmi-gyűjtő és a Dögös- Kákafoki-főcsatornán.

A Körösi Vízgazdálkodási Társulat 9 szivattyútelepen és 3 szivattyúálláson, a Körös-Berettyói Vízgazdálkodási Társulat 23 szivattyútelepen végezte a belvizek átemelését.

Az önkormányzatoknál jelenleg 8 településen van készültség, II. fokú készültség van érvényben Murony, Szeghalom, Szarvas, Kétsoprony, Mezőberény és Telekgerendás, I. fokú készültség van Köröstarcsa és Mezőtúr területén.További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés