Gyöngyszemek papírból a nyíregyházi értéktárban

Akt.:
Az előadó szívesen válaszolt a kiállítás kapcsán felmerülő kérdésekre is
Az előadó szívesen válaszolt a kiállítás kapcsán felmerülő kérdésekre is - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Újabb nyíregyházi nemzeti érték került terítékre az Értékes esték programsorozatban.

Megyeszékhelyünk egyik kevésbé ismert, ám annál csillogóbb gyöngyszeme a tavalyi városnapon került be a települési értéktárba. A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárának vezetője, dr. ­Kührner Éva a napokban – az Értékes esték című programsorozat keretében – egy előadás­sal támasztotta alá, hogy a ritka kincsekben bővelkedő gyűjtemény joggal kapott helyet a nemzeti értékeink között.

Kész csoda

– A főiskola jogelődje olyan korban született, amikor igyekeztek háttérbe szorítani, nehéz helyzetbe hozni az egyházakat. Kész csoda, hogy Dudás Miklós megyéspüspöknek köszönhetően 1950-ben létrejöhetett egy új egyházi képző intézmény, aminek a működéséhez szükség volt könyvtárra is. Az alapító ezért a hívekhez és paptársaihoz fordult könyv­adományokért, a gyarapodás fontos forrásai voltak még a hagyatékok és kisebb mértékben a vásárlás is.

– A gyűjtemény 1981-ben a Bethlen és Bercsényi utcák sarkán álló, kétszintes épületbe került, majd a rendszerváltás nyitott új távlatokat a főiskola életében. Újabb mérföldkő következett 2003-ban: az oktatási intézmény akkor átadott épületében tágas, 600 négyzetméteres helyet és modern felszerelést kapott a könyvtár – foglalta össze a történetet Kührner Éva. A könyvtárvezető hozzátette: elsősorban a teológiával és határterületeivel foglalkoznak, de szépirodalmi, művészet- és helytörténeti műveket, folyóiratokat is gyűjtenek.

– A több mint 50 ezer kötetes könyvtár négy különgyűjteményt foglal magában. A Krúdy-gyűjteményben megtalálhatók a Nyíregyházán született író műveinek első kiadásai, a muzeális részlegben több mint másfél ezer 1851 előtti művet őrzünk. A régi szláv cirill betűkkel írt köteteink gyűjteménye országos jelentőségű, nemzetközi szinten is jegyzett – tudhatta meg az előadás közönsége, s az is szóba került, miképpen óvják a kincseket: a korlátozott használat és a légkondicionált raktár mellett folyamatos a könyvmatuzsálemek restaurálása.

Több száz éves kötetek

– Könyvtárunkban olyan különlegességek találhatók, mint egy 1481-es ősnyomtatvány, amely mindössze néhány évtizeddel Gutenberg Bibliája után született Nürnbergben. Az első teljes, cirill betűs, nyomtatott bibliából, az 1581-es Osztrogi Bibliából két példányt is őrzünk, de az 1790-es országgyűlés jegyzőkönyvétől a reformkor folyóirataiig még számos kincset rejt a könyvtár – említett néhány példát a szakember.

– Nagy felelősség és anyagi teher ezen értékek gondozása, amire a főiskola folyamatosan áldoz, és méltó körülményeket biztosít – mondta zárásképpen Kührner Éva.

Az előadás után „Gyöngyszemeink” címmel kiállítás nyílt a több száz éves kötetekből, a tárlat április 13-áig 8 és 16 óra között megtekinthető a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola könyvtárában.

KM-HP
hirdetés