Győzelmet szült Sipka, a toronymászó hőstette

Vengrinyák János
Vengrinyák János - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Kisgyermekkoromban olvastam egy történetet, amelyet március 15-e, illetve az utána következő időszak tiszteletére tettek be a mi iskolás olvasókönyvünkbe. Ez engem akkor nagyon megfogott, és sokáig Sipkának képzeltem magam.

Sipka egy kis faluban élt kamaszként 1848-ban, a forradalmi harcok idején. A toborzók az ő településüket sem kerülték el. Katonának jelentkezett a fiú is, azonban nem sorozták be: nem csak a fiatal kora miatt, vékony testalkata és alacsony növése is akadályozta a hazafiúi érzelmei kiteljesedését. Igencsak búnak eresztette a fejét.

Új erőre kapott a seregünk

Idők múltán megszállta falujukat az ellenség, a templom tornyán már idegen zászló lengett. A felszabadító csapataink igyekeztek kiszorítani, kikergetni az ellenséget, azonban a túlerővel nem nagyon bírtak a magyar vitézek. Sipka érezte, elérkezett az ő ideje, végre a tettek mezejére léphet. A magyar trikolórt a derekára tekerte, és felmászott a templomtoronyba. Ott letépte az idegen zászlót, és kitűzte a mi lobogónkat. A csapatunk, látva a változást, új erőre kapott, és kiszorította az ellenséget.

Felszabadították a falut, ezzel történelmünk gazdagabb lett egy győzedelmes csatával. Sipka boldog volt, a győzelem után bevették a csapatba mint dobost, s már üldözhette is az ellenséget!

– Vengrinyák János, Sóstóhegy –
hirdetés