Győztek a hollandok

Győztek a hollandok
Arjen Robben 18. percben szerzett góljával 1-0-ra győzött a holland válogatott Szerbia- és Montenegró ellen a németországi labdarúgó-világbajnokság C-csoportjában vasárnap délután.

A világbajnokság vasárnapi, harmadik napja slágermérkőzéssel kezdődött, hiszen a ,,halálcsoportnak” elnevezett C jelű négyes második meccsén Hollandia csapott össze Szerbia-Montenegróval Lipcsében. Az egykori kelet-német nagyvárosban már órákkal a találkozó előtt hömpölygött a narancssárga tömeg, jelezvén: a szurkolók mennyiségi csatáját biztos, hogy az Oranje nyeri.

Együtt
A világbajnokság nyitónapján úgy tűnt; kissé lassan ébrednek a németek, hiszen Münchenben nem sok eligazító táblával lehetet találkozni, ami a stadionba, vagy a Fun Festre mutatott volna. Persze a nyitó meccsel együtt kezdetét vette a futball láz és nem csak Münchenben, hanem a vb összes helyszínén megteltek az utcák, bárok, ahol minden nemzetiség együtt szurkolt.

A ,,Fun Fest” – azon szurkolók számára, aki nem jutottak be a mérkőzésre – ugyancsak tömve volt. Csakúgy, mint fél órával a kezdés előtt a stadion (zárójelben jegyzendő meg: a felújított aréna az egykori lipcsei fellegvár 6 és 9. osztályú csapatainak adhat majd otthont a vb után.). A kezdés előtti hangpárbajt is a hollandok nyerték, de a szerbek is küzdöttek becsülettel ugyan úgy, mint játékosaik a pályán. Igaz a defenzív játékot Robben mattolta, így a sportszerű meccs is izgalmasabb lett. A ,,legdurvább” jelenet az volt, amikor van Bommel ,,felrúgta” a hazaiak kedvencét, a játékvezető Merket.

Joggal ünnepeltek

A fordulás után beindult a csontzene, rákapcsoltak a szerbek, de támadójátékuk hatástalan volt. Helyzetek ugyan mindkét kapu előtt adódtak, de az eredmény már nem változott. A szerb labdarúgók gyorsan eltűntek a játékos kijáróban, Robbenék viszont – joggal – ünnepeltették magukat a háromnegyedháznyi hollanddal. A szerb fanatikusok sem tűntek letörtnek, hiszen ők is tudják: sok van még hátra.

Szerbia- és Montenegró-Hollandia 0-1
Lipcse, 42000 néző, vezette: Markus Merk (Christian Schräer , Jan-Hendrik Salver)

Szerbia- és Montenegró: Jevrics, Dragutinovics, Gavrancsics, Krisztajics, Nadj, P. Djordjevics, Duljaj, N. Djordjevics (Koroman, 43.), Sztankovics, Milosevics (Zigics, 46.), Kezsman (Ljuboja, 67.). Vezetőedző: Ilja Petkovics.

Hollandia: Van Der Saar, Van Bronchorst, Ooijer, Mathijsen (Boulahrouz, 86.), Heitinga, Van Bommel (Landzaat, 60.), Cocu, Sneijder, Robben, Van Nistelrooy (Kutt, 69.), Van Persie. Vezetőedző: Marco van Basten.

Gól: Robben 18.
Sárga lap: Sztankovics (34.), Koroman (65.), Gavrancsics (90.) ill. Bronchorst (56.), Heitinga (85.)

A holland Arjen Robbent választották a FIFA illetékesei a Hollandia – Szerbia és Montenegró mérkőzés legjobbjának. A középpályás szerezte a találkozó egyetlen gólját, ez nagyban befolyásolta a hozzáértők döntését.

Andy Roxbrough, a nemzetközi szövetség egyik embere szerint nem kizárólag a gólja miatt kapta meg a címet a narancsmezesek bal oldalán villogó játékos. Robben jelentette a különbséget a két csapat között, végig gólratörően játszott és a holland válogatott egyetlen olyan játékosa volt ezen a mérkőzésen, akivel nem tudott mit kezdeni a szerb-montenegrói védelem.

A C-csoport állása:

1. Argentína 3 pont (gólkülönbség 2:1)
1. Hollandia 3 (1-0)
3. Szerbia és Montenegró 0 (0-1)
4. Elefántcsontpart 0 (1-2)

A csoport további menetrendje:

június 16: Argentína – Szerbia és Montenegró
június 16: Hollandia – Elefántcsontpart
hirdetés