Gyümölcsöző a faültetés

Akt.:
Gyümölcsfát ültetnek
Gyümölcsfát ültetnek
Nyíregyháza – Napokon belül elérkezik a cselekvés ideje – vélekedik a szakember.

Az enyhe tavaszi időjárás lehetővé teszi a március végi, április eleji gyümölcsfaültetések elvégzését – tájékoztatta lapunkat dr. Szabó Tibor, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. tudományos főmunkatársa, aki több hasznos faültetési tanáccsal is szolgált lapunk olvasóinak. A szakember szerint a tavaszi ültetéskor több olyan dolog van, amit feltétlen szem előtt kell tartanunk, ha azt akarjuk, hogy megmaradjon és teremjen is a fa.

– A gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenleg forgalmazott, kevésbé ellenálló, fiatalabb oltványok kiültetését érdemesebb ősz helyett tavaszra ütemezni – fogalmazott dr. Szabó Tibor, aki szerint a sikeres ültetéshez nem elég, hogy a talajjegesedést elkerüljük, mert ahhoz, hogy a növény életképes maradjon, legalább 8–10 Celsius-fokos földbe kell elhelyeznünk. A tudományos főmunkatárs hozzátette: a talaj hőmérséklete természetesen összefügg a levegő hőmérsékletével, ezért amíg nem melegszik fel az idő nagyjából 10–15 Celsius-fokra, felesleges ültetéssel próbálkoznunk, hisz nem indul meg a növény gyökeresedése. Dr. Szabó Tibor szerint vannak olyan gyümölcsök, amelyeket nem is érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni. Mivel a csonthéjasok meglehetősen érzékenyek a téli időjárási viszontagságokra, ajánlott őket tavasszal beszerezni a faiskoláktól, és melegebb földbe rakni. Tehát, ha őszibarackot, kajszibarackot, meggyet vagy cseresznyét akarunk ültetni, napokon belül elérkezik a cselekvés ideje.

Adjunk neki teret!

– Az sem mellékes, mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör kiásásakor vagy fúrásakor fokozottan kell ügyelni arra, hogy az kétszerese, háromszorosa legyen az oltvány gyökérzetének, illetve, hogy a növény pont olyan mélyre kerüljön, mint a faiskolában volt, hogy ideális lehessen a gyökerek fejlődése – közölte lapunkkal dr. Szabó Tibor tudományos főmunkatárs, hozzátéve: a tavaszi ültetéskor külön figyelmet kell fordítani a gyökerek metszésére.

Szerinte az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a végét kell egy kicsit visszavágni, a gyökérmetszésre pedig azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyö­kérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 31-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés