Gyümölcsöző eredmények megyénkben

A felmérés szerint a saját tulajdonú tárolók száma megyénkben alacsony
A felmérés szerint a saját tulajdonú tárolók száma megyénkben alacsony - © Fotó: KM-Archív
Nyíregyháza – Megyénkben a fiatal gazdálkodók aránya megközelítette a 24 százalékot.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) február 14. és április 16. között az Európai Parlament és az Európai Tanács rendeletének megfelelően gyümölcsösültetvény-összeírást hajtott végre.

A feldolgozóval több éves kapcsolatban lévő gazdaságok aránya Szabolcsban volt a legmagasabb.” Malakucziné Póka Mária

Az országos szintű felmérés az alma, bodza, cseresznye, dió, kajszi, körte, meggy, őszibarack és szilva ültetvényekre terjedt ki. Az összeírás végeredményeként 73 ezer hektárnyi gyümölcsösterületről rendelkezünk részletes szerkezeti adatokkal. Az előzetes eredmények alapján az összeírt terület 53 százalékán két gyümölcsfajt, almát és meggyet termesztettek, ezt követte a dió, a bodza és a szilva.

A fiatal (40 év alatti) gazdálkodók aránya országos átlagban 21 százalékot tett ki, Komárom-Esztergom megyében tartoztak a legtöbben ebbe a korcsoportba. Csongrád megyében a legalacsonyabb a hányaduk, minden nyolcadik irányító volt csak 40 évnél fiatalabb. A legtöbb gazdálkodóval és a legnagyobb gyümölcsösterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fiatal gazdálkodók aránya megközelítette a 24 százalékot – erősítette meg Malakucziné Póka Mária, a KSH Mezőgazdasági adatgyűjtések főosztályának vezetője azon a nyíregyházi sajtótájékoztatón, melyen a gyümölcsültetvény-összeírás eredményeit ismertették.

A csütörtöki eseményen elhangzott: a legalább 65 éves, gyümölcsös ültetvényt irányító személyek aránya 23 százalék volt, ez az érték Csongrád megyében volt a legmagasabb (30 százalék), Veszprém megyében a legalacsonyabb (17 százalék). Megyénk ebből a szempontból átlagosnak tekinthető, nálunk a legalább 65 éves, gyümölcsös ültetvényt irányító személyek aránya 22,4 százalékot tett ki.

– A feldolgozóval több éves kapcsolatban lévő gazdaságok aránya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb, az összeíráskor 55 százalék – derült ki a KSH elemzéséből. A KSH csütörtöki sajtótájékoztatóján kiderült az is: az országos átlagban a gazdaságok csupán 8 százalékának van tároló a tulajdonában. A saját tároló meglétének gyakorisága Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legalacsonyabb, ahol a gazdaságok mindössze 3 százalékát jelentette, hogy van tároló a tulajdonában. A legnagyobb gyümölcsterülettel rendelkező Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is alacsony azon gazdaságok száma, amelyek rendelkeznek saját tárolóval, ez az érték mindössze hat százalék.

Külön kitértek a fajtákra

A szakemberek szót ejtettek a fajtahasználatról is, eszerint a hazai almatermesztést (melynek megyénk adja a gerincét) rendkívül nagy számú fajta jellemzi: az adatfelvétel során 153-féle almafajtát neveztek meg a gazdálkodók, a három legfontosabb az Idared, a Florina és a Jonagold.

Második legnagyobb területű gyümölcsfajunk, a meggy esetében 25 fajtát soroltak fel, közülük legfontosabbak az Érdi bőtermő, az Újfehértói fürtös, illetve a Kántorjánosi. A sorban harmadik dió ter­mesztésében mindössze kettő, a bodza esetében pedig egy fajta dominál. Az almatermesztés fajtaösszetételében jelentős változások történtek a 2001-es ültetvény-összeírás óta: visszaszorulóban van az akkor még legjelentősebb Jonathan fajtacsoport, ezzel szemben a rezisztens (Pinova) jelentősége folyamatosan növekszik, 2017-ben az ebbe a csoportba tartozó fajták adták az almaterület legnagyobb részét (27 százalékát).

– TG –
hirdetés