Gyurcsány: a legnagyobb eredmény a hatpontos csomag támogatása

Budapest – A kormányfő szerint a gazdasági csúcs legfontosabb eredménye, hogy a kormány hatpontos gazdaságélénkítő programját a gazdasági szereplők, a munkaadók kivétel nélkül támogatták

A miniszterelnök szerint ezen el kell gondolkodniuk azoknak a pártoknak, akik “továbbra is a régi nótát fújják”.

A miniszterelnök azt írja, hogy szerintük először is elegendő pénzt, hitelt kell biztosítani a vállalkozások működéséhez. A válság közepette ugyanis nehezen lehet kölcsönhöz jutni. Ezért 1400 milliárd forint közvetlen forrást adnak a vállalkozásoknak.

A második legfontosabb, hogy meg kell tartani a munkahelyeket. Jelentős járulékkedvezményt adnak annak, aki egy új alkalmazottat felvesz, hiszen rajta kívül további öt alkalmazott után kevesebb járulékot kell majd fizetnie. Erre annyi pénzt különítettek el, hogy húszezer új munkahely jöhet létre és százezer munkahely megvédését segíthetik.

Harmadik cél a piacteremtés. 2000 milliárd forintos gazdaságélénkítő beruházást támogatnak, és 2300 exportőrnek nyújtanak közvetlen támogatást. Fontosnak tartják a vállalkozások üzleti feltételeinek javítását, és a bürokratikus terhek csökkentését. A mezőgazdaságban, a turizmusban és az építőiparban különböző támogatásokkal növelik a foglalkoztatást.

A miniszterelnök leszögezi, hogy a szükséges lépésekhez önmagában a kormány nem lesz elég. Úgy véli, hogy társadalmi támogatással lehet elindítani a második reformhullámot Magyarországon. A kormányfő szerint sok mindent meg kell változtatni ahhoz, hogy jó pozícióban kerüljön ki az ország a válságból.
hirdetés