Gyurcsány: az önkormányzatiság érték, de a változás elkerülhetetlen

A miniszterelnök szerint az önkormányzatokat akkor is át lehet alakítani, ha a parlamentben nem fogadják majd el az ehez szükséges kétharmados törvényeket.

A racionalizálások egy részét ugyanis feles törvényekkel és külön pénzügyi ösztönzésekkel is meg lehet csinálni, de ez többe kerül, és hosszabb ideig tart – mondta Gyurcsány Ferenc a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének küldöttgyűlésén kedden Szentendrén.

A kormányfő utalt arra, a települések a jövőben nem számíthatnak több pénzre a központi költségvetésből, mint korábban.

 Hasonlóan a kormányzathoz az önkormányzatoknak is magukon kell kezdeniük az átalakítást – mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök értéknek nevezte az önkormányzatiságot, de elkerülhetetlennek a változásokat.

Kifejtette: úgy látja, az önkormányzatok támogatják a kormány által tervezett átalakításokat, ellentét inkább a kormányzat és az ellenzék között van.

A kormányfő szavaiból az derült ki, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem szüntetnék meg az iparűzési adót 2008-tól.

 Ez az adó ebben az évben csaknem 400 milliárd forintot jelent az önkormányzatoknak.

Gyurcsány Ferenc kifejtette: nem tud elképzelni olyan átalakítást, hogy az önkormányzatok kevesebbet kapjanak, a kieső bevételeket viszont az államnak kellene pótolni.

A kormányfő szerint új társadalmi szerződést kell kötni a polgárokkal. Meg kell határozni, hogy a közszférának milyen szolgáltatásokat kell biztosítania, s azt is, hogy milyen jogai és kötelességei vannak az állampolgároknak.

Sokkal nagyobb az emberek közszolgáltatások iránti elvárása, mint a közös költségekhez való hozzájárulási hajlandóság – fogalmazott a miniszterelnök. Pedig az elosztható pénz a költvégvetésvetésbe befizetett adóktól, a vállakozások teljesítményétől függ.

A miniszterelnök kifejtette: önkormányzati területen is szolidaritás párti. Többet kell vállaniuk azoknak a településeknek és régióknak, amelyek gazdagabbak. Az önkormányzati igazgatás költségei elérik az évi 450 milliárd forintot.

A településeknek is át kell gondolniuk, hogyan lehet ezt csökkenteni, működésüket ésszerűbbé tenni, ahogy most az állam is átgondolja saját működését.

A racionalizálást szolgálják azok a törvények is, amelyeket most beterjesztettek a parlament elé.
hirdetés