Gyurcsány holnap szembenéz

Szembenézés címmel elemzi Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Népszabadság holnapi számában az ország, a társadalom, a politikai és saját helyzetét – harangozta be az írást a lap.

A kormányfő a többi közt arról ír, hogy a megmerevedett politikai álláspontok közepette lépést szeretne tenni a kölcsönös megértés irányába. Gyurcsány elfogadhatatlannak tartja a politikai helyzetet, véleménye szerint a Fidesz egyre inkább megsérti a demokratikus minimumot.

Meginti a baloldalt is, emlékeztetve arra, hogy bár kölcsönösek a történelmi sebek, a jobboldaliaké frissebbek, fájóbbak, ráadásul a középosztályt a rendszerváltozás még bizonytalanná is tette. Őszödről szólva kifejti: a legnagyobb hibát ott követte el, hogy nem a nagy nyilvánosság előtt hangzott el helyzetértékelése. Gyurcsány szerint a feszültségeket kezelni és nem gerjeszteni kell, mert a globalizáció kihívásainak csak azok az országok felelnek meg, ahol a közélet szereplői betartják a nemzeti minimumot. Nálunk is óriási a reformkényszer – állítja a miniszterelnök, aki elismeri, hogy az átalakítás során nagyobb körültekintésre van szükség.
hirdetés