Gyurcsány: kész az ellenzék ötleteit is megvalósítani

Gyurcsány Ferenc bejelentette: hétfőn felkéri Szili Katalint, a parlament elnökét, hogy hívja össze a Házbizottságot annak érdekében, hogy döntésre jussanak a pártok arról: mikor és hol vitatja meg az öt parlamenti párt a következő hónapok legfőbb teendőit. Ezt az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának vasárnapi ülésén közölte a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc így fogalmazott: ő már kiterítette kártyáit, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén elmondta, milyen lépéseket tervez. De ha az ellenzéknek vannak jobb ötletei, készek azokat is megvalósítani – tette hozzá.
A kormányfő a feladatok meghatározására önálló parlamenti vitanapot is elképzelhetőnek tart.

A kormányfő a “Hogyan tovább? Új helyzet, új feladatok az országgyűlési választások után” című értekezleten elmondta: úgy fogják átalakítani az államot a következő két évben, hogy annak működtetése évi 30-40 ezer forinttal kevesebbe kerül majd állampolgáronként. A megtakarítás az állami vezetők létszámának megfelezésével, illetve az önkormányzati képviselők számának csökkentésével érhető el – mondta Gyurcsány Ferenc. Utóbbiak fizetésére évente 25 milliárd forintot költ a kormány, ennél sokkal kevesebb pénz jut a hazai sportélet támogatására-tette hozzá a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a szocialista találkozón úgy fogalmazott, az elkövetkező évek programjaival teremtik meg annak lehetőségét, hogy megvalósítsák választási ígéreteiket, és Új Magyarországot építsenek. A miniszterelnök ismét hangsúlyozta a jobb oldali képviselőkkel történő együttműködés fontosságát, és azt , hogy az ellenzék is valóban alkotó ellenzékként működjön. “Tárgyalni, tárgyalni, tárgyalni, alkotó módon együttműködni, javaslatokat várni és megvitatni, nem presztízskérdést csinálni ebből, hiszen a bizonyítási pont nem az, hogy mit mond az egyikünk és mit mond a másikunk, hanem, hogy mi a legjobb Magyarországnak” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Kiss Péter az MSZP Baloldali Tömörülés Platformjának elnöke nyitó beszédében arról beszélt, hogy a társadalom támogatását kell megnyerni a programok megvalósításához, nem volt ugyanis elég a többséget megnyernyi a választásokon, a társadalom akaratának a hétköznapi eredményekben is meg kell mutatkoznia – mondta Kiss Péter.
hirdetés