Gyurcsány nem ment el a költségvetési bizottsághoz

Nem vett részt az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának Fidesz által kezdeményezett rendkívüli ülésén Gyurcsány Ferenc, így a testület nem tudta meghallgatni a kormányfőt a korábban az országgyűlési klubnak helyet adó Szalay utcai ingatlan ügyében. E témában tett feljelentést hétfőn a Legfőbb Ügyészség.

A csütörtöki ülésen egyetlen kormánypárti tag sem jelent meg, ezért a bizottság nem volt határozatképes. Így az egyébként jelen lévő Polt Péter Legfőbb Ügyészt sem tudták meghallgatni.

Korábban a Fidesz több beadvánnyal fordult a Legfőbb Ügyészséghez a Szalay u. 4. szám alatti volt miniszterelnöki hivatali ingatlan ügyében. Az állami ingatlan 1995-ben került Gyurcsány Ferenc cégének – az Altus Rt.-nek – tulajdonába, majd rövid időn belül egy állami cég, a Közlöny- és Lapkiadó Kft. mintegy 100 millió forintért felújította, és – összesen több, mint száz millió forintért – tíz évre visszabérelte.

A Legfőbb Ügyészség hétfői határozata szerint, az állami cég ellenszolgáltatás nélkül gazdagította az Altus Rt.-t, holott ennek semmilyen ésszerű gazdasági indoka nem volt. Mivel a kormányfő cége törvénysértés útján az állam kárára gazdagodott a több tíz millió forintos beruházással, az ügyészség polgári pert indít.

A miniszterelnök a költségvetési bizottság csütörtöki meghívóját levélben azzal utasította el, hogy más, de előre egyeztetett időpontban szívesen áll a testület rendelkezésére.

Az ülés elején Molnár Albert, pénzügyminisztériumi politikai államtitkár hangsúlyozta: a nagyobbik kormánypárt szerint a bizottság nem illetékes az ügyben. Molnár kiemelte, hogy a miniszterelnök meggazdagodását korábban külön vizsgálóbizottság is tárgyalta. A kormánypárti politikus szerint Varga Mihály a testület fideszes elnöke pártpolitikai célokra használja fel a költségvetési bizottságot.

Varga ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a testületnek joga van a miniszterelnökkel kapcsolatos ügyekben összeülni, csakhogy a csütörtöki alkalmat a kormánypárti képviselők “elszabotálták” – fogalmazott a bizottság elnöke.

Polt Péter legfőbb ügyész azt mondta, hogy az ügyészség hétfői tájékoztatóján minden érdemi információ elhangzott a miniszterelnök ügyével kapcsolatban.
hirdetés