Gyurcsány vagyonosodási vizsgálatot kér magával szemben

Magánszemélyként vagyonosodási vizsgálatot kér magával szemben a kormányfő. Gyurcsány Ferenc ezt az adóhatóság pénteki vezetői értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be.

A miniszterelnök hozzátette: jövőre az APEH az eddigi 6-700 helyett 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot indít, és azt szeretné, ha a politikai elit példát mutatna ebben, ezért arra kéri politikustársait, hogy tegyék meg ugyanezt. Gyurcsány elégedettségét fejezte ki az adóhatóság munkájával kapcsolatban, mert az elmúlt fél évben a tervezettnél is több bevétel folyt be az államkasszába az APEH közreműködésével.

A jövőre induló 10 ezer vagyonosodási vizsgálat azokra terjed ki, akik a különböző nyilvántartások alapján vélhetően jelentősen gazdagodtak az elmúlt időszakban – közölte Gyurcsány Ferenc. A vizsgálatok során tiszteletben kell tartani az állampolgárok személyiségi jogait, el kell kerülni a látszatát is, hogy ezt bárki fenyegetésnek fogja fel, mert ez a tisztességről és a felelősségről szól – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő azt szeretné, ha kialakulna az a közös felelősség, hogy a jövedelmek után adót kell fizetni, mert csak ezt követően lehet adót csökkenteni, önmagában az adócsökkentés nem hoz több bevételt – tette hozzá a miniszterelnök. Gyurcsány szerint kultúraváltásra van szükség, arra, hogy a kiskapuk, az adóelkerlülés országa helyett a magán- és közfelelősséget megélni tudó Magyarország alakuljon ki.

Nem tud az ország két ellentétes nyomás alatt élni, hogy csökkenjenek az adók, miközben általánosan elterjedt gyakorlat, hogy a jövedelmek és a forgalom jelentős része megkerüli a hivatalos csatornákat – jelentette ki a kormányfő.

Sok új feladat hárul az adóhatóságra, mindezek ellátásához 500 fővel bővítik az APEH létszámát és átalakítják a hatóság irányítási rendszerét is – mondta Gyurcsány Ferenc.

Az egyik legfontosabb feladat az egyéni járuléknyilvántartás bevezetése, mert ez az egészségügyi reform egyik alapja, a biztosítás-alapú rendszer bevezetésének feltétele – közölte a kormányfő. Gyurcsány szerint jól halad a munka, ősztől bárki lekérdezheti a saját adatát, hogy fizetnek-e utána járulékot, januártól pedig az orvos, a kórház mindenkiről tudni fogja, hogy fizettek-e utána járulékot. Ki fog derülni, hogy ki az a pár százezer ember, aki mögött nincs állami vagy magánbefizetés – tette hozzá a miniszterelnök.

Kóka vagyona után is vizsgálódhat az APEH

A gazdasági miniszter egyetért Gyurcsány Ferenc kezdeményezésével, és aláveti magát bármilyen vagyonosodási vizsgálatnak, amit a kormányfő vagy a parlament ajánl. Kóka János pénteken elmondta, országgyűlési képviselőként és miniszterként is elkészítette vagyonnyilatkozatát, minden ilyen irányú törvény által előírt vagy a kormányfő ajánlásként megfogalmazott vizsgálatot vállal.

A kormányfő az adóhatóság pénteki vezetői értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette be, magánszemélyként vagyonosodási APEH-vizsgálatot kér magával szemben. A miniszterelnök hozzátette: jövőre az APEH 10 ezer vagyonosodási vizsgálatot hajt végre, és azt szeretné, ha a politikai elit példát mutatna ebben, ezért arra kéri politikustársait, hogy tegyék meg ugyanezt.
hirdetés