Gyűrű nélkül, szabadon – így gondolkoznak a mai tinik Nyíregyházán

Nyíregyháza – Középiskolásként a buli élteti a diákokat, diploma után eljegyzési-láz, aztán esküvő. Vagy mégsem? Mennyire népszerű napjainkban az eljegyzés? A mai fiatalok hogyan vélekednek a gyűrűről és az ezzel járó elkötelezettségről? 

Gyermekként a lányok gyakran álmodoznak esküvőről, egy szép fehér ruháról, amelyben oltár elé vezetik őket. Sőt történelmünk során nem egy eset volt, amikor egészen fiatalon adták férjhez a lányt – akkor ez természetesnek számított. Manapság azonban egy felmérés alapján az évek számát tekintve inkább túl későn, mint túl hamar mondjuk ki a boldogító „igen”-t, sőt előtte akár évekig is jegyben jár egy pár.

Kíváncsiak voltunk a nyíregyházi fiatalok hogyan vélekednek az eljegyzésről. Szándékosan tiniket kérdeztünk, hogyan látják – még szinte gyermekfejjel – a házasság intézményét. A legtöbben egyelőre gondolni sem akarnak az eljegyzésre és a megkérdezett 14 éves lányok, például nem tervezik, hogy az első komoly kapcsolatnál megállapodnak. Mindenképpen hangsúlyozták, hogy előbb ki kell élnie magát egy fiatalnak, aztán olyan 22-26 éves kor között jöhetnek a komolyabb dolgok, a gyűrűhúzás és az esküvő.

Ne higgyük, hogy a felnőttek keze nincs benne abban, hogy a mostani gyermek-generáció úgy gondolja, jobb ezt a dolgot húzni-halasztani. Mindez abból is jól látszik, hogy a bulizáson túl sokszor felvetődött a beszélgetések során, hogy a mai fiataloknak semmi kedvük sincs elválni később. Úgy gondolják, hogy napjainkban a legtöbb házasság csak válással végződik, és nem szívesen állnának be a sorba.

Véleményük szerint az egyik oka lehet ennek, hogy az adott felnőttek túl hamar választottak párt, vagy csak valami elől a menyegzőbe menekültek, vagy esetleg nem élték ki magukat rendesen a házasság intézménye előtt, és ezt a hibát ők semmiképp nem szeretnék elkövetni, ezért inkább 30 éves kor körül látják ideálisnak az házasságot, addigra kiélvezik minden egyes -, komolyabb párkapcsolati kötöttségektől mentes – percét az életnek.

Kapcsolódó cikkek:
· A férfiaknak jót tesz a házasság
· A magyaroknak életcéljuk a házasság
· Házasság előtt ültess egy fát

-K.A.-
hirdetés