Gyűrűt kaptak a bagolybébik a Sóstói erdőben

Petrilláné Bartha Enikő ornitológus gyűrűzte meg a gyámoltalan fiókát, amely hamarosan az erdő egereinek, pockainak réme lesz
Petrilláné Bartha Enikő ornitológus gyűrűzte meg a gyámoltalan fiókát, amely hamarosan az erdő egereinek, pockainak réme lesz
Nyíregyháza – A baglyok jelenléte is bizonyítja: a Sóstói erdő rászolgál a Natura 2000-es besorolásra.

A macskabagoly az idős erdőkhöz kötődő madárfaj. Megyénkben a Felső-Tisza puhafás árterén, a Baktalórántháza környéki tölgyesekben, Szatmár-Bereg nagyobb faállományaiban és a nyíregyházi Sóstói erdőben található meg nagy számban.
Hazai állománya 5–8000 párra tehető, évente egyszer költenek 3–5 tojást; a kikelt és kirepült fiókákat még nyáron is etetik a szüleik.

A tápláléklánc csúcsán

A baglyok – mint csúcsragadozók – jelenléte az egész élőhelyet minősíti, a Sóstói erdő esetében megerősítik a terület Natura 2000-es besorolását, bizonyítják természetközeli állapotát. Az erdő egyes részein van elég idős, odvas fa a költésükhöz, azonban a tájidegen fajokkal telepített területeken (akác, vörös tölgy, erdei fenyő) nem képződnek megfelelő méretű üregek. Az E-misszió egyesület önkéntesei ezeken az erdőrészeken mesterséges odúkkal segítik a macskabaglyok megtelepülését.

Egyesületi babyboom

– Évről évre felmérjük az állományt, ez alapján 9–10 pár macskabagoly fészkelhet a 300 hektáros Sóstói erdőben. Ebben az E-missziónak is van része: a macskabaglyoknak szánt négy fészkelőhelyből tavaly egyet foglaltak el, itt három „egyesületi” fiókának örülhettünk – számolt be a kezdeti sikerről Szigetvári Csaba, a szervezet elnöke, majd rátért a legfrissebb eredményekre.

– A szombati ellenőrzésen kiderült, az idén már két mesterséges odút foglaltak el a ragadozók. Az egyikben két fiókát találtunk, amelyek immár jelölőgyűrűvel a lábukon nőnek tovább, a másikban még nem kelt ki a két tojás – ide visszatérünk, ők sem kerülik majd el a gyűrűzést.

KM-HP
hirdetés