Hülyék vagyunk a számítástechnikához?

Nyíregyháza – A számítástechnika vitathatatlanul a jelenkorunk egyik legnagyobb vívmánya. Hiába tartjuk úgy, hogy az kizárólag a mai generációk sajátja, bizony mi is képesek vagyunk keverni a szezont a fazonnal. 

Így alakulhat az, hogy egyesek szerint a memória a számítógép teljesítőképességéért felel, s egy vásárló tintasugaras lézernyomtatót követel. A SZON utánajárt, milyen elképesztő!

Egy nyíregyházi számítástechnika-üzletben járva arra voltunk kíváncsiak, hogy a helyiek mennyire jártasak az IT világ rejtelmeiben. A bolti eladók szerint a vásárlók két csoportra oszthatóak. Azokra, akik bevallják, hogy nem értenek a számítástechnikához, és a magukat számítástechnikai zseninek tartó amatőrökre.

Ahogy megtudtuk, az utolsó kategóriába tartozó egyének a legveszélyesebbek, mivel ők nem elég, hogy tudatlanok, de ezt nem is akarják elfogadni.

Szemrebbenés nélkül beszélnek mindenféle sületlenséget, s ha az eladó kijavítja, rápirít, hogy az nem úgy van, mert a szomszéd vagy az Internet az adott témát másképp mondja. Így fordulhat elő az, hogy a kedves vásárló tintasugaras-lézernyomtatót szeretne vásárolni, vagy adatmentést kér egy 486-os processzorról.

A processzor gazdája mellesleg miután elmagyarázták neki, hogy a processzor nem az adattárolásért felel, hazament, majd baltával „kiszerelte” a merevlemezt. Az effajta „partizánakciók” mellesleg nem ritkák. A legutóbb egy srác az alaplapjához facsavarral rögzített egy foglalatban eltérő processzorhűtőt.

Ha már a processzornál tartunk, talán nem mondunk azzal újdonságot, hogy az asztali számítógépekbe szánt CPU piacon két nagy gyártó osztozik, amelyek teljes mértékben inkompatibilisek egymással. Az ebből adódó félreértések szinte mindennaposak, de sokaknak a memóriamodul és a merevlemez között sincs különbség. Így fordulhat elő az, hogy valaki 120 gigás memóriát szeretne vásárolni, vagy a számítógép minden egyes baját memóriával orvosolni.

Jó magyar szokásunkhoz mérten a megalomániánk a számítástechnikai termékek vásárlásakor is jelentkezik. A legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy egy termék nevében minél magasabb a számok értéke, az attól már jobb is.

Kíváncsiak voltunk az utca emberének a véleményére is, így egy rögtönzött körkérdést készítettünk arról, hogy például mire való a szkenner vagy a vincseszter.

Nem szeretnénk lelőni a poént, mindössze annyit mondhatunk, a videónkon is láthatnak néhány igazi „gyöngyszemet”!

– M. István –
hirdetés