Ha 5 kérdésből 3-ra igen a válasz, nagy lehet a baj

A betegség egy egyszerű légzésfunkciós vizsgálattal megállapítható
A betegség egy egyszerű légzésfunkciós vizsgálattal megállapítható - © Illusztráció: Dreamstime
Nyíregyháza – A COPD lehet a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegség és stroke után?

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világszerte 210 millió beteget érint, és a WHO becslése alapján 2030-ra várhatóan a harmadik leggyakoribb halálok lesz a szívbetegség és a stroke mögött. Magyarországon a COPD-betegek száma feltételezhetően meghaladja a félmilliót, viszont diagnózis hiányában a betegeknek csak körülbelül harmada kap ellátást – figyelmeztet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság november 15-e, a COPD-betegség világnapja alkalmából.

Gyorsan öregedő szervünk

A COPD egy hosszan tartó, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Kiváltó oka elsősorban a dohányfüst, de a tartós légszennyezettség, a kemikáliák, az allergia, légúti fertőzések és ritka öröklődő faktorok is elősegíthetik a kialakulását. A COPD során a tüdő gyors öregedése zajlik, vezető panasza a krónikus köhögés és a nehézlégzés, de a tünetek könnyen összetéveszthetők a hörghurut vagy a tüdőgyulladás tüneteivel. Mivel a körzeti orvos nem végez légzésfunkciós vizsgálatot, így gyakran rejtve marad, hogy a tünetek mögött COPD megbetegedés áll.
A betegség röntgennel nem kimutatható, de egy egyszerű légzésfunkciós vizsgálattal diagnosztizálható. A készülék a beteg belélegzett és kilélegzett levegőjének térfogatát és áramlási sebességét méri, amelyből a kezelőorvos következtet a tüdő állapotára.

Le kell tenni a cigarettát!

Sajnos Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is egyre több a COPD-s beteg, a megbetegedési statisztikában igen elöl állunk. Sokan csak középsúlyos vagy súlyos állapotban kerülnek szakorvoshoz, amikor a krónikus köhögés, a nehézlégzés már drasztikus életminőség-romlást eredményez.
– A betegség nem gyógyítható, különösen veszélyeztetettek a 40 év feletti több mint 10 évig dohányzók – nyilatkozta lapunknak korábban dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász –, de a tünetek enyhíthetőek, a fizikai terhelhetőséget tudjuk javítani éppúgy, ahogy az egészségi állapotot, valamint megelőzhetjük a betegség progresszióját, a szövődmények kialakulását.

– A kezelés csak akkor eredményesebb, ha a gyógyszeres terápiát megelőzően a beteg leszokik a dohányzásról – említi a főorvos, ez viszont a páciens elhatározása nélkül nem megy. A COPD kezelésénél az elsődleges és legfontosabb az erőteljes inhalációs hörgőtágítás, ez javít a legtöbbet a beteg állapotán, terhelhetőségén. A hörgőtágító nem csak a mindennapokban segít, hanem arra is megfelelő eszköz, hogy csökkentse a légúti fertőzések kockázatát. A szűk és gyulladt hörgőkben felszaporodott váladékban ugyanis a baktériumok is könnyebben megtelepednek, a beteg állapota hirtelen rosszabbodhat, akár kórházba is kerülhet.

Egyszerűen tesztelhető

A légzésfunkció-vizsgálatra általában akkor kerül sor, ha a beteg egy 5 kérdésből álló COPD-kérdéssorra 3 esetben igennel válaszol.

Jellemző, hogy a napok többségében gyakran köhög?

Van-e köpet- vagy váladékürítése a napok többségében?

Az Önnel egy korosztályba tartozókhoz hasonlítva könnyebben kifullad-e, mint mások?

Ön 40 évnél idősebb?

Jelenleg dohányzik-e, vagy dohányzott-e korábban?

KM-BM
hirdetés