Helyi közélet

2011.01.14. 05:27

Szatmárcsekén lép fel az Új Színház verskommandója

<p>Szatmárcseke - Szatmárcsekére látogat az Új Színház verskommandója január 14-én. A művészek délután megkoszorúzzák Kölcsey Ferenc sírját, majd rendhagyó műsort adnak a helyi művelődési házban a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából.</p>

A társulat a Himnusz alkotójának alakját is fölidézi műsorával, amelybe főleg a tájhoz kapcsolódó verseket, írásokat válogattak a környék íróinak, költőinek tollából, a régmúlt időktől kezdve egészen a mai kortársakig - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a budapesti teátrum.

A program előzménye tavaly szeptemberre nyúlik vissza, amikor a színház meghívta a híres községet, hogy a budapesti színházak Andrássy úti évadnyitó fesztiválján mutassa be a település az unikumnak számító szilvalekvár-főző technikáját és a híres szilvapálinkát. Cserébe azt ígérték a művészek, hogy januárban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ők látogatnak el hozzájuk alkalmi műsorral.

A csaknem másfélezer lélekszámú Szatmárcseke leghíresebb lakója Kölcsey Ferenc, aki itt írta a Himnuszt - erre emlékezünk a Magyar Kultúra Napján. Az Új Színház verskommandója az ő alakját is fölidézi műsorával, amelybe főleg a tájhoz kapcsolódó verseket, írásokat válogattak a környék íróinak, költőinek műveit, a régi korok alkotóitól egészen a kortársakig.

A színészek közül Pokorny Lia, Nemes Wanda, Takács Katalin, Galkó Balázs, Huszár Zsolt és Száraz Dénes utazik majd Szatmárcsekére, de ott lesz Márta István, Szikora János rendező és Lőkös Ildikó szerkesztő is. Mások mellett Ady Endre, Arany János, Bessenyei György, Csokonai Vitéz Mihály, Ilosvai Selymes Péter, Karinthy Frigyes , Kölcsey Ferenc, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond és Petőfi Sándor műveiből lehet majd hallani részleteket.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában