Ha fontos a haza és az otthon

Honvédsuli bemutató Dögén – korosztálytól függetlenül várják a jelentkezőket az önkéntes tartalékos rendszerbe
Honvédsuli bemutató Dögén – korosztálytól függetlenül várják a jelentkezőket az önkéntes tartalékos rendszerbe - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Egyhangúság száműzve: az önkéntes tartalékosokra nemes feladat, izgalmas küldetés vár.

– A honvédelem nemzeti ügy – jegyzi meg Kertész József százados –, bárki kipróbálhatja magát katonaként, de arra is felkészülhet, hogy ha baj van, akkor segíthet ott, ahol számítanak rá. Ehhez csak jelentkezni kell területvédelmi tartalékos katonának. Aki így dönt, garantáltan száműzi az egyhangúságot az életéből!
– A Magyar Honvédség átalakítja és megújítja az önkéntes tartalékos rendszerét – tér szakmai részre a százados –, amelynek új elemeként a helyi közösségekre építi fel az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálati formát.

– Az ország valamennyi járásában létrehozandó, területi elven szervezett önkéntes tartalékos századok megalakításának célja, hogy szükség esetén helyben álljon rendelkezésre egy kiképzett, felkészített, alkalmazható erő. A területvédelmi tartalékos század tagjai a felkészítések alkalmával olyan kiképzést, tudást kapnak, mely a helyi közösség védelmi képességét növeli, legyen szó honvédelmi vagy katasztrófavédelmi helyzetről. Miután protokolláris feladatai is lehetnek a tartalékos katonáknak, jelenlétük emelhetik helyi szinten is az ünnepi megemlékezések, koszorúzások színvonalát.

Minden településen

– Aki eddig vonzódott a katonasághoz, de vonakodott elszakadni a lakóhelyétől rövidebb-hosszabb időre, hogy részt vegyen a kiképzésen, felkészítésen, akkor ez a szolgálati forma neki szól. A Magyar Honvédség lehetőséget ad arra, hogy lakókörnyezetében kamatoztassa tudását, országunk védelmében.

– A cél az, hogy ne legyen megyénkben olyan település, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, bizonyos létszámú kiképzett katonai erővel. Ezért várjuk a jelentkezőket Önkéntes Területvédelmi Tartalékos kötelékbe. Első lépésként regisztrációra van szükség, ez történhet a megyei toborzó ügyfélszolgálatokon, a Kormányablakokban, illetve interneten keresztül az Irány a sereg (www.iranyasereg.hu) honlapon is. A regisztrációhoz a személyes okmányokra és a legmagasabb iskolai végzettséget igazoló bizonyítványra van szükség. A regisztrációt követően a toborzó iroda munkatársai felveszik a kapcsolatot és egyeztetik az alkalmassági vizsgálat időpontját, helyszínét és az ehhez kapcsolódó további tudnivalókat. Az alkalmasságvizsgálat sikeres teljesítését követően köthető meg a szerződés.
– Katonai szolgálatra szerződést kötni csak alkalmas minősítésű egészségi, pszichikai vizsgálatot követően lehet. Az önkéntes területvédelmi tartalékos katonai szolgálatra jelentkezőnek a kézi lőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltétele és vizsgálata szerinti (foglalkozás-egészségügyi) II. típusú alkalmasságvizsgálaton kell részt venniük. A vizsgálat költségét a Magyar Honvédség fizeti. Kívánom, hogy minél többen tartozzanak közénk s válasszák a bátrak útját! – zárja tájékoztatását Kertész József százados.

Tartalékos toborzó

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 6. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda

Cím: 4400 Nyíregyháza, Bessenyei tér 15.

Telefon: +36-42/501-030

E-mail: szabolcs.toborzo@mil.hu

Nyitvatartás:

hétfő: 8–12 óra, 13–17.30

kedd: 8–12 óra

szerda: zárva

csütörtök: 8–12 óra, 13–15.30

péntek: 8–12 óra.

Többféle juttatás, szolgálati hely és idő

Az önkéntes területvédelmi tartalékos különböző juttatásokra jogosult: szerződéskötési díjra, rendelkezésre állási díjra továbbá a tényleges szolgálatteljesítés időtartamára – a rendszeresített szolgálati beosztáshoz tartozó besorolási osztálynak és besorolási kategóriának megfelelő – alapilletményre, laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és ruházati ellátásra, továbbá utazási költségtérítésre jogosult.

A tartalékosok felkészítése és az alkalmazása helyben történik, alapvetően a járásban, esetleg a megyén belül, évente összesen 20 napban. A felkészítéseket a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen tartják. Az állomány feladatát képezheti többek között bevetés veszély- és katasztrófahelyzetben, rendezvénybiztosítási, toborzási illetve különböző díszelgési feladatok ellátása a járási vagy települési rendezvényeken.

KM-NYZS
hirdetés