Ha fordul a kocka

Ha fordul a kocka
© Illusztráció: getty images
A biztosításnál csak egy dolog kerül többe: annak hiánya – szokta mondogatni a kollégám, aki megannyi területen megtapasztalta már, milyen jól jön egy-egy megbízható, korrekt díjszabást diktáló társaság anyagi helytállása, szolgáltatása, ha az élet úgy hozza, s milyen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, ha a kvázi kötelező „önvédelemről” is lemondunk, csakhogy megspóroljunk egy keveset. Palicz István jegyzete.


Én csak ritkán utazom, pláne külföldre, és az életen kívül nem hódolok egyetlen extrém sportnak sem, de előfordult már, hogy olyan tengeri parton kötöttem ki, ahol nem kukoricáztak, hanem kristálytiszta, sós vízben lubickoltak és Zorba-táncot jártak az emberek. Nem sajnáltam pár ezer forintot biztosításra áldozni, őszintén bízva abban, hogy sosem látom viszont „kamatostól” a pénzemet. Máskülönben megdöbbentő, mennyiféle vészhelyzetre lehet manapság bebiztosítani magunkat a klasszikus baleset-, betegség- és poggyászvédelem mellett: repülő- és hajóútra, körutazásra, búvárkodásra, de gondoskodhatunk járművünkről, kütyüinkről is.

Nekünk, a szürke hétköznapokban (itthon) robotoló magyaroknak persze aligha kell attól rettegnünk, hogy amíg koktélokat szürcsölgetünk a tengerparton, meglovasítják a Rolexünket, így beérjük kevesebbel is. Fizetjük (a baleseti adóval megnövelt) autónk kötelezőjét, esetleg megfejeljük egy minicascóval; kicsengetjük a lakásbiztosítás árát, amiből beázás után kifesthetjük a szobát; ha dugulást észlelünk, gyorsan megrendeljük az Otthonangyalt, majd egy hónap idegtépő pumpálgatás után félve „megidézzük” őket… A gyermekeink, unokáink vállára nehezedő jövőbeli teherre gondolva, talán futja egy halovány Gyertyalángra is. A befizetők elvárása minden esetben ugyanaz: korrekt helytállás, ha fordul a kocka.

Palicz István
hirdetés