Ha igénylik, kötelező bölcsődét nyitni

Egyre több gyermek kaphat bölcsődei ellátást
Egyre több gyermek kaphat bölcsődei ellátást - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Amíg az anyuka dolgozik, a bölcsődében biztos helyen tudhatja a gyermekét.

Lakosságszámtól függetlenül, azon a településen, ahol 40-nél több 3 éves kor alatti gyermek él, vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, ott 2018 végéig kötelező lesz a bölcsődei ellátást megszervezni – ismertette az év elejétől életbe lépett új szabályozást Fűrész Tünde. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa a megyeházán csütörtökön megtartott tájékoztatón az érdeklődőknek elmondta: a leendő működtetők, melyek lehetnek önkormányzatok, önkormányzati társulások, civil vagy egyházi szervezetek, a „hagyományos”, a mini, a családi bölcsőde közül választhatnak, valamint lehetőség van munkahelyi bölcsik kialakítására is, ez utóbbiak uniós támogatására is pályázhatnak.

– A bölcsődei ellátórendszer rugalmasabbá tételével azokat a családokat akarjuk segíteni, amelyekben mindkét szülő dolgozik, és az anyuka szeretne visszatérni a hivatásához, illetve ahol egy dolgozó szülő nevel három év alatti gyereket és nincs más segítsége – mondta a miniszteri biztos, aki azt is kiemelte: a családi bölcsődék költségvetési támogatása mintegy 30 százalékkal nőtt, s ingyenes bölcsődei dajkaképzést is indítanak.

Az országos bölcsődei roadshow 6., nyíregyházi állomásán a szakemberek szakmai kérdésekről, a működés engedélyezési eljárási folyamatáról, valamint a gyakorlati és módszertani feladatellátásról is mindenre kiterjedő tájékoztatást adtak. Kiderült többek között az is, hogy egyes településtípusok esetében melyik intézmény vagy bölcsődei szolgáltatás létrehozása a legcélszerűbb.

KM-BM
hirdetés