Ha megint megvadulna

Külön fejezet szól a vízépitéssel-gazdálkodással foglalkozó tankönyvekben az úgynevezett „torrens” patakokról. Kiss László jegyzete

Ezek olyan patakok amelyek hosszú éveken át békésen csordogálnak a kertek alján-akár el is tűnhet belőlük a víz- majd egyszer csak elvisznek mindent, letarolják a falut,a vízhozamuk akár ezerszeresre is megugrik.

A bükki patakjaink többnyire ilyenek. Most ezen a hétvégén láthattuk mire képesek,ha ez nem is túl sűrűn fordul elő. És épp ez a bökkenő. Ott ahol évente van árvízveszély, a folyók mentén, ott a védekezés, az ehhez szükséges állandó épitkezés beleépül a mindennnapokba. De ahol ez kiszámíthatatlanul,és hosszú békés évek után következik be, készületlenül ér mindenkit a vész.

Nem tudhatjuk mikor lesz a következő olyan néhány nap amikor például a Garadna patak megint megvadul. Lehet hogy évek múltán, lehet hogy a jövő hétvégén. Ahogy elnézzük az éghajlat megbolondulását bármi lehet bármikor.

Mindez arra int minket hogy erre is készülnünk kell –tudatosan, pénzt költve, tervezve. És ne nyugtasson meg minket hogy majd augusztusban akár át is ugorhatjuk a libausztatónak is szerény patakocskáinkban csordogáló vizet….
hirdetés