Ha mindkét boton kapás van…

Akt.:
Ha mindkét boton kapás van…
© Fotó: M. Magyar László
Nyírpazony, Beszterec – Az egyik kézzel fáraszt, a másikkal pedig bevág az ifjú horgász.

Szinte minden hétvégén ellátogat a nyírpazonyi Pazonyi Horgásztanya halastavához a Beszterecen élő Szabó István Márk. A hagyomány nem szakadt meg az elmúlt hétvégén sem, az egyik barátjával már péntek este kiültek a vízpartra. Eredetileg csak éjszakára maradtak volna, aztán úgy döntöttek, hogy még szombaton is várják egész nap türelmesen a halak kapását. A kitartásukat a halak díjazták is, nem hagyták őket unatkozni.

Pontyok, amurok

Az egyik kifogott ponty visszaengedése után István bedobta a készséget, s utána nyugodtan beszélgethettünk. Először is megjegyeztem, hogy milyen pontosan dobta be a csalit, hiszen a túlsó part közelében csobbant a vízbe az etetőkosár.

– Gyakorlás kérdése az egész, én is sokat gyakoroltam. Ma már be tudom pont oda dobni, ahová szeretném, persze csak akkor, ha nem szól közbe a szél – árulta el a 22 esztendős fiatalember, ­akivel egykoron a nagypapa szerettette meg a horgászatot. A Beszterec közeli kanálisokban, halastavakban hor­­gásztak. A komolyabb horgászat iránt mindig élt benne a vágy, s vagy két éve lett a tervekből immár valóság. Horgászott korábban a Bőve tónál, Tüskeváron, a Hajnal-tónál.

– Mostanában Nyírpazonyba szoktam jönni, megszerettem ezt a vizet. Fogtam már itt pontyot, amurt, de koi pontyot és tokhalat még nem sikerült megakasztanom. Talán, ha hidegebb a víz, jobban eszik a tokhal. Célom, hogy 20 kilogramm feletti halat is foghassak majd. Más vízen is szívesen kipróbálnám magam, talán egyszer majd eljutok az Őzetanyai-tóhoz és a tokaji Kovács-tóhoz is.

A hal aznap már nem eszik

– Ritkán eszem halat, ezért nem sajnálom, hogy vissza kell engednem őket a vízbe, sőt még örülök is neki. Ha kifogunk egy halat, annyira megviseli a stressz, hogy aznap már nemigen fog többet enni, így kicsi annak az esélye, hogy ugyanazt a halat egy nap többször is kifogjuk. Az előbbi pontyot egyébként gumikukoricával fogtam. Gyakran van arra példa, hogy mind a két boton egyszerre van kapás. Olyankor az egyik kézzel fárasztok, a másikkal pedig bevágok, s ha azon is érzem a halat, megkérek egy szomszédot, hogy segítsen – mondta Szabó István Márk.

KM-MML
hirdetés