Ha most akar még szállást foglalni szilveszterre, nehéz dolga lesz…

Ha most akar még szállást foglalni szilveszterre, nehéz dolga lesz…
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Van, akire egy szál­lodában, vagy házibuliban, valakire pedig az utcán köszönt rá az éjfél.

– Bár szilveszterkor 50 százalékkal is drágábban értékesíthetik csomagajánlataikat a szálláshelyek, mégis a legtöbb már telt házas az előfoglalási adatok szerint. Itthon Budapest, Eger és Szeged a legnépszerűbb úti cél, míg a külföldi települések közül Zakopane, Krakkó és Pozsony viszik a prímet – tájékoztatta lapunkat Szigetvári József. A szallas.hu ügyvezetője szerint a leghosszabb szilveszteri foglalás nem kevesebb mint 30 napra szól, míg a legnagyobb létszám 34 fő. A legalacsonyabb értékű foglalás 2100, míg a legdrágább több mint 1 200 000 forintot kóstált.

– A szilveszterre vonatkozó foglalások átlagos költsége az idén 68 750 Forint, 13 százalékkal több, mint tavaly – árulta el Szigetvári József.

Telt házzal

– A magyarok elsősorban bulizni, ünnepelni szeretnek, ennek megfelelően választják ki a céljukat is – bocsátotta előre Bicsérdy Rita, amikor a legkedveltebb szilveszteri utazásokról érdeklődtünk tőle.

– A belföldi szálláshelyek ilyenkor telt házzal üzemelnek, ha valaki most szeretne szállást foglalni szilveszterre, nehéz dolga lenne. Sokan már nyáron lefoglalták az év végi szállásukat azok közül, akik évek óta ugyanoda járnak. A legnépszerűbb a gyógyfürdő és a wellness, ahol a szilveszteri menü és pezsgőzés mellett a vendégek például szaunával, masszázzsal kényeztethetik magukat – taglalta a Sky Travel Utazási Iroda tulajdonosa, s hozzáfűzte: a legtöbben három-, illetve négycsillagos szállást választanak, ami pedig az úti célokat illeti, a Mátra, a Dunakanyar, Hévíz, Sárvár, Gyula és – közelsége miatt – Hajdúszoboszló a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közönség kedvence.

– Ami a határainkon túli célokat illeti, nagy kedvenc a székely szilveszter: a hófödte hegycsúcsok, fenyvesek látványa, a szánutazás sokat hozzátesz az ünnepi élményhez, akárcsak a finom ételek és a disznóvágással egybekötött programok.

Külföldi célpontok

– Sokan választják az európai nagyvárosokat is – ahol szilveszterkor hatalmas tömeg ünnepel az utcákon –, például Párizst, Londont, Rómát. A korábbi években Barcelona is nagyon népszerű volt, azonban a katalán főváros a tüntetések miatt veszített vonz­erejéből. Kedveltek a meleg helyek is, különösen, ha fehér homok borítja a tengerpartjukat. A legolcsóbb ebben a kategóriában Thaiföld és Dubaj – ez utóbbit sokan választották a közvetlen repülőjárat és a viszonylag rövid utazás miatt is –, de népszerű úti cél a Maldív- és Seychelle-szigetek, Dominika, Kuba, Mauritánia is – tudtuk meg Bicsérdy Ritától, aki azt is elárulta: van olyan ügyfelük, aki nyáron tartotta az esküvőjét, mégis mostanáig várt a nászúttal, hogy a télből a napsütésbe érkezve még nagyobb legyen az élmény.

Iszogatnak és felkerekednek

Természetesen nem mindenki teheti meg (vagy egyáltalán nem is akarja), hogy szűkebb pátriájától távol szilveszterezzen.

– Egy borsodi kisközségből költöztem Nyíregyházára tizenhárom évvel ezelőtt, azóta hagyomány, hogy szilveszterkor összegyűlünk a barátaimmal valakinél. Este beszélgetünk, iszogatunk, éjfél előtt pedig felkerekedünk és kisétálunk a Kossuth térre. Soha nem hagyjuk ki, állandó program, hogy a megyeszékhely főterén összegyűltekkel közösen hallgatjuk meg a Himnuszt, megnézzük a tűzijátékot és koccintunk az új esztendőre – mesélte lapunknak Kiss András, aki szerint az év utolsó bulija mindig remek hangulatban telik.

– Nem igazán szeretjük ilyenkor a szórakozóhelyeket, mert borzasztóan nagy a tömeg, inkább a belvárosi utcabált választjuk. Új emberekkel ismerkedünk meg, és ha az időjárás is kegyes hozzánk, meghallgatjuk a szokásos koncertet. Hajnalban aztán hazasétálunk – fogalmazott Kiss András.

„Gyerekes” lesz a buli

– Ebben az évben is házibulit szervezünk a barátainknak, várhatóan harmincan leszünk. Természetesen gondolunk a feltörekvő generációra is, ők programfelelősként minden bizonnyal követelik majd a seprűtáncot és limbó hintózást – tekintett előre a 2017-es esztendő utolsó estéjére a nyíregyházi Pogácsásné Krausz Magdolna, majd kitért a szilveszteri menüre is. – Ez szendvicsekből, illetve lencséből áll majd, de nem maradhat el az éjféli virsli és a pezsgős, kölyökpezsgős koccintás sem. Számomra nagyon fontos, hogy az óévet azokkal búcsúztassam, akik fontosak nekem és a családomnak – tette hozzá Magdolna.

KM
hirdetés