Ha nem a „jó lomot” rakja az utcára, ottmarad!

Akt.:
Ha nem a „jó lomot” rakja az utcára, ottmarad!
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Évente közel 3000 tonna lom kerül az utcákra megyénkben.


Kisebb-nagyobb lomhalmok tarkítják Nyíregyháza utcáit. Ha a járókelő figyelmesebben megnézi a kupacok tartalmát, meglepő dolgokat talál benne: itt egy ülőgarnitúra, ott egy kerekesszék, amott egy furulya. Nem hiába a nagy kipakolás, ugyanis az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. április 6-ára hirdette meg az idei lomtalanítást Nyíregyháza belterületeire és Orosra.

– A megyében évente egy alkalommal szervezünk lomtalanítást, jobbára a tavaszi időszakban. Sajnos az a tapasztalatunk, hogy az emberek nem olvassák el figyelmesen, mi számít bele a lom kategóriába, ezért még napokkal a szállítás után is szeméthalmok tarkítják az utcákat – mondta el Petró Árpád, a cég ügyvezetője. – Például az építési törmelék, veszélyes hulladékok, biohulladék is, ebben a formában illegális lerakásnak minősül, ezért ha a tulajdonos nem viszi el a közterületről, akár szabálysértési díj is kiszabható rá.

Még hasznát veszik

– Sose figyeltem az utcán heverő kacatokat, de sajnos a férjem nemrég stroke-ot kapott, és szükségünk van egy kerekesszékre, ami újonnan megfizethetetlen. Megtaláltam ezt itt, aminek ugyan le van törve az egyik lábtartója, de ettől még hasznát vesszük – mutatta Kóka Ferencné.

– Ezt a két bárszéket nem az utcán találtuk, hanem a közeli lottózóból kaptuk. Ők is ki akarták tenni az utcára, de a szomszédom mindig odajár szerencsét próbálni, így nekünk adták. Én csak segítek neki hazáig vinni a berendezési tárgyakat – egészítette ki Justyák István.

KM
hirdetés