Ha regisztrál, szavazhat

Mostantól, mondjuk, az eszkimók kisebbségi önkormányzatáról csak az eszkimók szavazhatnak.

Miskolc

Megváltozott a választásról szóló jogszabály: a most debütáló rendszerben – a törvényalkotó szándéka szerint – a kisebbségi önkormányzatokba már csak olyanok választhatók, illetve olyanok voksolhatnak erről, akik előzetesen az adott kisebbséghez tartozóként definiálták magukat. A regisztrációra tegnaptól van mód, egészen június 15-ig bezárólag.

A sajtókommentárokból is kiderül: az intézkedés indoka, hogy gátat szabjanak az „etnobiznisznek”. Azaz: ne lehessen azzal visszaélni, azáltal manipulálni a kisebbségi önkormányzatok munkáját, összeállítását – sőt, akár meglétét vagy nemlétét egy településen -, hogy olyanok indulnak a választáson, illetve élnek szavazójogukkal, akik nem tartoznak ahhoz a kisebbséghez (adott esetben nem is vallanák odatartozónak magukat). Az elmúltévtizedben kétségkívül fennállt probléma kezelésére több megoldási javaslat is született, ezek közül az egyik vált most valóra.

Elvileg az elmúlt hetekben minden választásra jogosult állampolgár levélben kapott értesítést a fentiekről. Ebből megtudhatta: amennyiben élni kíván e tekintetben választójogával – vagyis voksolni szeretne az ősszel esedékes kisebbségi önkormányzati választáson, netán képviselőségre kandidál -, az állandó lakóhelye szerinti települési önkormányzat hivatalában elhelyezett urnában kell a megadott határidőig bedobnia azt a nyomtatványt, amelyet ugyancsak a hivatalban kaphat meg. A kérelemhez való hozzájutás és a kitöltés utáni továbbítás névtelenül történik, ez hivatott biztosítani az eljárás anonimitását. Arra, hogy ténylegesen elkerülje a bejelentkező, hogy bárki értesüljön az ő szándékáról – mondjuk, meglássák, amint bemegy a hivatalba a kérvényért, vagy amikor bedobja azt a folyosón elhelyezett urnába -, a most érvénybe lépő gyakorlat révén nincs mód.

BAL
hirdetés