Ha tehetné, már holnap felnyergelne – terveiről mesél az ifjú őrmester

Ha tehetné, már holnap felnyergelne – terveiről mesél az ifjú őrmester
© Fotók: Racskó Tibor
Beregsurány – Több mint hetven új rendőr állt szolgálatba ebben a hónapban megyénkben. A tettre kész, fiatal egyenruhások egyikét, a 24 éves Papp Gyula őrmestert szolgálati helyén, a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltségen látogattuk meg, hogy lencsevégre kapjuk egy munkanapját, és hivatásválasztásáról, terveiről faggassuk.


– Jobb helyre nem is vezényelhettek volna, hiszen gyermekkori álmom, hogy lovasrendőrként szolgáljak, s ehhez itt, Beregsurányban minden feltétel adott – tért a lényegre Gyula, aki nagykállói otthonából, a szülői házból jár dolgozni.

Sosem volt baja a rendőrséggel

Elárulta: kortársaihoz hason­lóan, korábban ő is a kö­zép­iskolás fiatalok minden­napi életét élte, majd pályaválasztáskor „előre megfontolt szándékkal” a testületet választotta. – A neveltetésemnek és az erkölcsi józanságomnak hála, sosem volt dolgom korábban a rend­őrséggel. Mezőgazdasággal foglalkozó család lévén, odahaza lovakat is tartunk, innen a paripák szeretete.
– A barátaim és a rokonaim nagyon büszkék rám, bízom benne, hogy a kollégáimnak és a feletteseimnek sem fogok csalódást okozni. Egyre többen és többen fordulnak hozzám a lakó-, illetve a szolgálati helyemen napi gondokkal, panaszokkal, javaslatokkal, igyekszem segíteni, ahol és akinek csak tudok, összhangban a rendőrség jelszavával: „Szolgálunk és védünk”.

Útját állják a csempészeknek

Terveivel kapcsolatban az ifjú őrmester elmondta: érdekli a határ- és a közrendvédelem, a járőrözés. Imádja a természet közelségét, ezért nem szívesen lenne irodai dolgozó. Kollégái segítőkészek és szintén elhivatottak, nap mint nap tanul tőlük valami újat, hasznosat.

Feladatai közé tartozik többek között a közúti igazoltatás, a forgalomirányítás, a turisták útbaigazítása, az államhatár őrzése, az illegális cselekmények, főként az áru- és embercsempészet megakadályozása.

Nem fél meghúzni a ravaszt

A szabadidejében ökölvívásnak és lovaglásnak hódoló Gyula a tanulást sem hanyagolja el, mihamarabb szeretne nyelvvizsga-bizonyítványt szerezni németből, és legalább „konyhanyelven” megtanulni ukránul. Amikor arról kérdeztem, hogyan viszonyul a fegyverviseléshez, így válaszolt: – Aki idegenkedik a fegyvertől, vagy nem meri meghúzni a ravaszt, amikor az valóban indokolt, az ne menjen rendőrnek. A lőgyakorlatokon a maroklőfegyver- és a géppisztolyhasználat sem okozott gondot, ennek ellenére nem érzek különösebb kötődést a fegyverekhez.
– Én akkor érzem igazán és a szó szoros értelmében nyeregben magam, ha lóra pattanhatok. Remélem, idővel mint lovasrendőr teljesíthetek szolgálatot a Beregsurányi Határrendészeti Kirendeltség területén!

Palicz István
hirdetés