Ha világít a hibajelző a műszerfalon…

A repülő műszerfala jóval bonyolultabb
A repülő műszerfala jóval bonyolultabb - © Illusztráció: KM
Nyíregyháza – Műszerfal-ismereti teszt: mérgező gáz, növekvő környezeti nyomás.

A magyar autósok többsége jól ismeri az autó műszerfalán megjelenő visszajelző és vészjelző fényeket, de azért akadnak megdöbbentő megállapítások. Nem ritka, hogy egy-egy felvillanó lámpánál az utastérben lévő mérgező anyagra, a kerékcsapágy túlmelegedésére, vagy éppen a környezeti nyomás növekedésére asszociálunk – derült ki az Automax tanulságos műszerfal-ismereti tesztjéből.

Egyébként pedig minden tizedik autós jelenleg is farkasszemet néz egy olyan jelzőfénnyel, ami valamilyen hibára utal.

A mai járművek szinte már mindenről értesítik a sofőrt, de vajon ismerjük-e ezeket a jelzéseket? Erre kereste a választ legfrissebb kutatásában az Automax.

Különleges kezelési módok

Elsőként az autósok számára az egyik legvészjóslóbb lámpa ismertségét vizsgálták, mely a motor hibáját, illetve ellenőrzésének szükségességét jelzi. Ezt az akadályt a magyar sofőrök jól vették, 100-ból 95-en jelölték a jó választ. Ennél is magabiztosabb eredményt hozott az akkumulátor alacsony feszültségét vagy a töltési problémát jelző lámpa felismerése. Csak minden 200. autós dőlt be annak, hogy az említett fény azt jelzi, a statikus elektromosság kapcsán túlfeszültség észlelhető az elektromos rendszerben. A nyitva maradt ajtóra figyelmeztető fény nagyjából minden 50. autós szerint nem erre, hanem az utastérbe jutott mérgező anyagra vagy a szellőztető rendszer hibájára utal.

– Az autósok többsége egyébként ismeretlen fény esetén a használati útmutatóhoz fordul, s a hiba függvényében szervizbe látogat, bár akadnak különleges kezelési módok is. Az egyik beszámoló szerint egy autóst még ifjabb korában annyira zavarta a Polski jelzőfénye, hogy kikötötte, nem sokkal később besült a motor – mondta Nagy Tibor, az Automax ügyvezetője.

A gyakran megjelenő figyelmeztetések sorában a legnagyobb félreértést az ablakmosó folyadék hamarosan bekövetkező hiányára utaló fény okozta, itt nagyjából minden 10. autós az esőszenzor aktiválására tippelt, rosszul.

KM
hirdetés