Hadat üzent Hollandiának az Azov zászlóalj – vagy mégsem

Akt.:
Hadat üzent Hollandiának az Azov zászlóalj – vagy mégsem
Ukrajna – Az ukrán hazafias Azov zászlóalj cáfolja, hogy bármi köze volna az egyik internetes videómegosztón hétfőn közzétett, Hollandiát fenyegető felvételhez.

A kelet-ukrajnai fronton vívott csatáiról és kegyetlenkedéseiről hírhedté vált Azov önkéntes fegyveres alakulat emblémájával kezdődő videófelvételen hat marcona, terepruhát és fekete símaszkot viselő fegyveres feszít egy tábori épületnek látszó helyiségben. Közülük ketten erősen orosz akcentusú ukrán és angol nyelven azzal fenyegeti meg a hollandokat, hogy eltörlik őket a föld színéről, amennyiben egy hónapon belül nem szavazzák meg Ukrajna uniós társulását. Végül – meglehetősen ügyetlenül – megpróbálják elégetni a holland lobogót.A zászlóalj sajtószolgálata egyszerűen nevetségesnek nevezte a világhálón közzétett felvételt. Még különösebb szakértelem sem kell ahhoz – írja az Azov.press –, hogy bárki felismerje: a videón szereplő, szedett-vetett egyenruhában pózoló alakok valódi fegyverek helyett egyszerű airsoft kellékeket szorongatnak, amilyenekkel gyerekek szoktak játszani terepakadályos pályákon. Magáról a videóról is messziről lerí, hogy az orosz dezinformációs műveletek félresikerült terméke. Hozzáteszik: az Azov zászlója egyáltalán nincs oda annyira az uniós csatlakozásért, mint az a felvételen elhangzik.

Ismeretes, hogy holland választók többsége elutasítja az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződést, amelynek ratifikálásáról április 6-án tartanak nem kötelező érvényű népszavazást az országban. Egy felmérés szerint a megkérdezettek több mint 50 százaléka “biztosan”, mintegy negyede pedig “valószínűleg” elutasítja a megállapodást.

Palkó István
hirdetés