Hajdú-Bihar a webes világtérképen

Google Maps - Debrecen
Google Maps - Debrecen
A Google Maps térképszolgáltatás végre elérte térségünket is: műholdfelvételeken és részletes, utcaszintű térképeken böngészhetjük Debrecen utcáit, tereit.

A Google Maps 2006 elején, a nyugat-európai adatbázis publikálása után bővítette szolgáltatását, így a műholdfelvételek mellett a magyar köz- és vasúthálózat térképes adatbázisa is helyet kapott a világhálón. Ekkor még csak Budapest és környéke szerepelt a térképes adatbázisban utcaszintű részletességgel, vidéken csak a főutak jelentek meg.

Elérhetőség
http://maps.google.com
http://earth.google.com

A Google az év folyamán azonban tovább bővítette és részletezte szolgáltatását, így őszre egyre részletesebb térképek álltak rendelkezésre a böngészők számára.

A térkép a legtöbb megyei település esetében továbbra is csak a legfontosabb utakat tünteti fel (eltérő részletességgel), azonban Debrecen esetében már tartalmaz településen belüli utcaszintű térképeket is, ráadásul a haladási irány jelölésével. A Nagytemplom ugyan jól kivehető a műholdfelvételen, a képek azonban még mindig nem érték el a nyugat-európai országok esetében megszokott részletességet.

Sajnos továbbra sem érhető el a Google Maps szolgáltatásának egyik fő – a nyugat-európai országokban már rendelkezésre álló – előnye, a keresési és útvonaltervezési lehetőség, így a Google Maps egyelőre nem tud Debrecenből kiinduló vagy ide vezető útvonalat javasolni, fontos pontokra, utcákra, épületekre keresni.

A Google Maps 
Google Maps a Google által fejlesztett ingyenes online térképszolgáltatás. Megjelenését 2005. február 8-án jelentették be a Google Blogon. Az elérhető térképek és műholdfelvételek az egész világot lefedik, útvonaltervező és kereskedelmi egységek keresése csak egyes országok területén érhető el. A webes Google Maps szoftveres megfelelője a Google Earth.
A Google Mapsban szabadon mozgatható és nagyítható térképeket találunk. A megjelenített részletek a nagyítástól függően folyamatosan változnak. A térképet egérrel és kurzorbillentyűkkel is irányíthatjuk.
2005. áprilisának elejétől néhány műholdfelvételt is beépítettek a meglévő térképek mellé. 2005. júniusára nagy felbontású képek is elérhetőek lettek sok amerikai városról, illetve több európai és ázsiai területről. A kisebb felbontású műholdképek az Északi- és Déli-sarkot kivéve az egész világot lefedik. Nem mindegyik kép műholdról készült, vannak repülővel készített képek is. Néhány területet biztonsági okok miatt kitakartak, pl. az amerikai Fehér Ház és egyéb kormányzati intézmények környékét, de például a Nevada-sivatagban található 51-es körzet nagyon jól kivehető.
2005 júniusában megjelent a Google Maps API, amellyel a teljes felületet személyre szabható. A programozáshoz szükséges fejlesztői kulcs bárki számára ingyenesen regisztrálható. A Google Maps nyílt API-jának következtében kiválóan alkalmas arra, hogy bárki bármilyen adatbázist illesszen fölé.
(Forrás: Wikipédia)
hirdetés