sikeres

2020.01.24. 09:10

Gémosz: telitalálat a nagycsaládosok autóvásárlási programja

Hónapról hónapra több lízingszerződést kötöttek hétüléses járművekre.

Budapest, 2019. április 27. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) által szervezett "7+ üléses hétvége" elnevezésû rendezvény a Magyar Vasúttörténeti Park Orient-csarnokában 2019. április 27-én. A bemutatón tizenhárom autómárka hét- vagy többszemélyes családi autóját láthatták az érdeklõdõk. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

„Minden szempontból sikeresen zajlik a nagycsaládosok autóvásárlási programja” – mondta a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke a Magyar Nemzetnek.

A pénteki lapszámban megjelent cikkben

Gablini Gábor úgy vélekedett, hogy jó helyre ment az állami támogatás.

„Ezt pontosan látják a márkakereskedők, akik szembesülnek azzal, hogy milyen gépkocsikat használtak eddig a családok. A többség koros, rossz műszaki állapotú jármű becserélését kéri az új autó megvásárlásakor” – közölte.

Megjegyezte, hogy kétségtelenül nem zökkenőmentes a gépkocsik átadása. Ezt több okra vezette vissza az elnök.

Sem a kezdeményező kormányzat nem számított akkora érdeklődésre, mint amekkorát a program kiváltott, sem a piaci szereplők nem sejtettek ekkora rohamot.

A tavaly júliusi induláskor a legderűlátóbb várakozás sem haladta meg a tízezres vásárlási szándékot, ehhez képest húszezernél is több igény érkezett a Magyar Államkincstárhoz.

„Nem csoda, hogy a kérelmek elbírálása elhúzódott, de az idő előrehaladtával ezek a problémák lassan megoldódnak” – vélekedett Gablini Gábor.

Ugyanakkor a hétüléses modellek rendelése is hosszú átfutással zajlik, mert a gyártók nem tudtak alkalmazkodni a megnövekedett igényekhez.

Ehhez adódik még az európai uniós szabályozás változása, amely szerint január 1-jétől csak a korábbinál jóval alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású motorok hozhatóak forgalomba. Emiatt

az év során jelentősen átalakul a járművek kínálata, ami kevesebb motorvariánst és magasabb árat jelent majd.

„A program nemcsak a gépjármű-kereskedőket érinti, hanem a finanszírozókat is. Az elmúlt fél évben naponta átlagosan 22 család igényelt lízingfinanszírozást állami támogatással megvásárolható hétüléses autójára” – közölte a Magyar Lízingszövetség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában