Hálaadó szentmise az idei év bő terméséért Baktalórántházán

A szertartás egyik pillanata
A szertartás egyik pillanata - © Fotó: Némethné Csubák Éva
Baktalórántháza – „Munkálkodásod gyümölcsével betöltöd a földet” – olvasható a zsoltárban. S mivel a betakarítás főleg ősszel van, ez az évszak a hálaadás ideje. Hálával tartozunk a jó Istennek mindazokért a javakért, amelyeket a kertjeinkben, földjeinken megadott nekünk, hogy eltartson bennünket!


Egy ilyen hálaadó ünnepi szentmisét rendeztek a napokban a baktalórántházi Árpád-korabeli kis templomban, ahová nem csak helybeliek, de más településekről is eljöttek a hívek. A csodálatosan „megterített” templomban volt minden földi jó: az emberi munka sok-sok gyümölcse. A szorgos kezek erre képesek, ha Isten áldásával mindebben benne van, a Földanya, a Nap, a Víz, a Szél munkája. A szóló-szőlő, a piros alma, a többi gyümölcs, a zöldségek, a belőlük készült finomságok, ügyes háziasszonyok munkáinak termékei. A megőrölt búza, a liszt, a kisütött finom, ropogós kenyér és többi pékféleségek, minden az Isten műve által, de verítékes emberi munkával termettek. Óva azokat tűző naptól, jégesőtől, fagytól, széltől, aszálytól.

A helyi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége által hagyományőrző szándékú kezdeményezést Lázár István atya méltatta a bevezető szavaiban, majd elhangzott Tóth Eszter előadásában, az „Ősszel..” című vers. Elhangzott Assisi Szent Ferenc „Naphimnusz” című dicsérő imája is, majd István atya megszentelte és megáldotta a földi javakat – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva.
hirdetés