Halálbüntetés: hiábavaló kezdeményezés Sajóbábonyban

Sajóbábony – A napokban portálunkon is hírt adtunk róla, hogy a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezte Sajóbábony önkormányzatának képviselő testülete.

A kezdeményezésről megkérdeztük a magát megnevezni nem kívánó, felelős tisztséget betöltő jogi szakértőnket, aki a következőket mondta:

,,Ez már számos esetben felmerült Magyarországon, a kezdeményezés azonban hiábavaló és megmagyarázhatatlan. Léteznek ugyanis nemzetközi normák, emberi és politikai szabadságjogok, ez alapján az emberi élethez való jogot nem lehet elvenni. A halálbüntetés az Európai Unió normáiba ütközött, eltörlése feltétele volt az unióhoz való csatlakozásunknak. A felkészülés során ezért az Alkotmánybíróság már 1990-ben megsemmisítette, így kikerült a büntető törvénykönyvből.

Az egyik gátat tehát az jelenti, hogy a kezdeményezés nemzetközi és hazai normákat sért, a másik pedig az alkotmányos vetület: az élethez való joggal függ össze, s azt hatalmi szóval elvenni nem lehet.

Megemlítek még egy kifejezést, ez pedig a justismord, amely tulajdonképpen a jog halálát jelenti. Ez annyit tesz, hogy ha ártatlan embert ítélnek el, hajtják végre rajta a halálos ítéletet és később kiderül ártatlansága, a tévedés helyrehozhatatlan.”

 

Kapcsolódó anyagok:
hirdetés