Helyi gazdaság

2017.09.28. 13:05

Felminősítette Magyarországot a Coface

Budapest - Felminősítette Magyarországot a Coface, a döntést a hitelbiztosító a gazdasági növekedéssel és az üzleti környezet javulásával indokolta.

Budapest - Felminősítette Magyarországot a Coface, a döntést a hitelbiztosító a gazdasági növekedéssel és az üzleti környezet javulásával indokolta.

A Coface csütörtöki közleménye szerint teljesítményének részletes felülvizsgálatát követően A3 kategóriába sorolták át az eddig A4-es minősítésű magyar gazdaságot. A besorolás szerint a minősítő elfogadhatónak tartja a magyar üzleti szféra kockázatait, míg az A4-es osztályzat ennél kissé nagyobb kockázatot jelentett.

A hitelbiztosító idén 3,6 százalék, jövőre pedig 3,4 százalék éves gazdasági növekedést vár Magyarországon. Kiemelték emellett azt is, hogy a háztartások fogyasztása, a beruházások növekedése, az uniós forrásokon alapuló fejlesztések, valamint a kedvezőbb hitelfeltételek is mérséklik az üzleti kockázatokat.

A közlemény idézi Póka Valentint, a Coface országigazgatóját, aki szerint a felminősítésben a munkaerőpiaci és foglalkoztatási mutatók javulása, a kedvező üzleti környezet, a pénzügyi szektor folyamatos fejlődése és a banki adók fokozatos csökkentése, valamint az uniós szinten rekord alacsony társasági adókulcs is szerepet játszott. Hozzátette, hogy a Coface - a nemzetközi hitelminősítő intézetektől eltérően - nem a szuverén államadósságot, hanem az üzleti, a jogi és az államigazgatási kockázatokat vizsgálta a makro- és mikrofolyamatok tükrében. A komplex elemzési módszer Póka Valentin szerint gyorsan jelzi egy-egy ország kockázati besorolásának változását, ezért - mint fogalmazott - a Coface Magyarországnak már korábban is a nemzetközi hitelminősítőket megelőzve adott jobb osztályzatot.

A felminősítéssel a hitelminősítő értékelésében Magyarország Lengyelországgal és Szlovákiával került egy szintre. Csehország eggyel jobb, A2-es, míg Románia és Bulgária A4-es minősítésű - írták.

A Coface elemzései szerint a vizsgált 160 országban a harmadik negyedévben csökkent az üzleti kockázat, a világkereskedelem az év eleji előrejelzéseknél jobban erősödik, de Európában a politikai kockázatok nem tűntek el teljesen - áll a közleményben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában