Helyi közélet

2015.08.11. 16:26

Ezt sem kéne túllihegni!

<em>Fogalmuk sincs szegény gyerekeknek, hogy a hamarosan kezdődő új tanévben micsoda szörnyűségek várnak majd rájuk. A vitriolos kommentjeiről elhíresült ellenzéki formáció szerint „a kormány a tanároknak szánt etikai kódexben (…) rákosista hangulatot csempész az iskolák falai közé.”</em> Galambos Béla jegyzete.

Fogalmuk sincs szegény gyerekeknek, hogy a hamarosan kezdődő új tanévben micsoda szörnyűségek várnak majd rájuk. A vitriolos kommentjeiről elhíresült ellenzéki formáció szerint „a kormány a tanároknak szánt etikai kódexben (…) rákosista hangulatot csempész az iskolák falai közé.” Galambos Béla jegyzete.Azt akarják, hogy „a tanulók minden nap úttörő módjára énekeljenek és mozogjanak, tanáraikon pedig ne legyen szoknya vagy rövidnadrág.” Hát ezek valóban hátborzongató dolgok. Mi lesz például az exhibicionista tanító nénit kifogó, ritka szerencsés iskolás fiúcskák szexuális fejlődésével, ha nem kukkanthatnak be többé a föléjük hajló tanerő mély dekoltázsába? Szolid öltözetet írnának elő ugyanis a pedagógusok számára, akiknek döntő többsége persze eddig is tudta, hol a határ.

Aztán itt a másik ördögi terv: a magyar gyerekek – nem mellesleg a világhíres Kodály és Bartók irigyelt hazájában – akár naponta énekeljenek az iskolában, például a világon egyedülállóan gazdag magyar népdalkincs legszebb darabjaiból egyet-egyet! Bármit, csak éljék át a közös éneklés lelket jobbító, személyiséget gazdagító, mással össze nem hasonlítható örömét! Ezt a csitári hegyek alatt született, sátáni ötletet is nyilván csak egy diktatúra szülhette – vélik a mindig cinikusok.

Nyugdíjas énektanár édesanyám boldogságtól repesve hívott föl telefonon az iskolai kórusalakítást is szorgalmazó hírre. Kilencven év tapasztalatával egyetlen aggályát azért fölemlítette: „Nagyszerű terv, amit a gyakorlatban csak a dilettantizmus vagy a mindent túllihegő szervilizmus buktathat meg.”

Remélem, nem így lesz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában