Halálukig küzdöttek hazánkért

Az ’56-os emlékműnél az önkormányzat és az egyházak képviselői mellett a nyírbogáti lakosok is lerótták kegyeletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt
Az ’56-os emlékműnél az önkormányzat és az egyházak képviselői mellett a nyírbogáti lakosok is lerótták kegyeletüket a forradalom és szabadságharc hősei előtt - © Fotó: önkormányzat
Nyírbogát – Sohasem gyógyuló sebet mart nemzetünk testébe 1956 – hangzott el a nyírbogáti megemlékezésen.


– Tudjuk, 1956 soha el nem évülő felelősséget rakott a vállunkra. Nekünk, a szabad Magyarország polgárainak nagyobb gonddal és tisztább lélekkel kell őrködnünk nemzeti létünk méltósága fölött – emelte ki ünnepi beszédében, Nyírbogáton dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a nagyközség polgármestere. Hozzátette: 1956 sohasem gyógyuló sebet mart nemzetünk testébe, évtizedekig tilos volt gyógyítani ezt a sebet. Immár 29 éve, hogy nyíltan megemlékezhetünk és beszélhetünk azokról, akik megálmodták a szabad Magyarországot, és készek voltak harcolni, küzdeni érte mindhalálig.

Következmények mindig vannak

– A diktatúra örök jelenében a hatalom önmagukat mindenhatónak gondoló birtokosai az idő uraiként viselkedtek: kézben tartották a jelent, igény szerint átírták a múltat, így – gondolták – megszerezték a jövőt is. Mindent megengedtek maguknak, nem számoltak a következményekkel – folytatta a településvezető.

A forradalom és szabadságharc dicső napjait a Vántus-iskola végzősei idézték fel, a Mesekert Óvoda – Bölcsőde Micimackó csoportja is ünnepi összeállítással készült. Az előadások után az emlékezők átvonultak a Büszkeségpont keretében megvalósított ’56-os emlékműhöz, ahol az önkormányzat és a történelmi egyházak képviselői koszorút, a bogáti polgárok gyertyákat, mécseseket helyeztek el.

PI
hirdetés