Hálapénz-kalkulátor

Hálapénz-kalkulátor
© Illusztráció: hazipatika.com
Mennyit adjunk az orvosnak? Egy biztosító hálapénz-kalkulátorral segít meghatározni az összeget – derült ki az egyik híradásból. Szerintem kevés olyan téma van, ami ennyire megosztaná az embereket, mint a zsebbe dugott százasok, ezresek. De nem csak az orvosok esetében tapasztalható e jelenség, hisz a legtöbb pincér, fodrász, londiner, de még sorolhatnám, bizony „elvárja”, hogy a jogos juttatáson túl kapjon valamit. Dankó Mihály jegyzete.


Magyarországon népszokássá vált pluszt adni. Sajnos sok helyen ezt természetesnek is veszik. Sőt van, ahol a munkaadó mindezt bele kalkulálja a dolgozó munkabérébe. Viszont rengeteg az olyan szakma, ahol nem hogy pénzt, még köszönetet sem kap a „szolgáltató”. Volt idő, amikor mindezt korrupciónak bélyegezték, és harcot indítottak ellene. Az eredmény ismert… Bár vannak próbálkozások, például egyes vendéglátóhelyeken kiírják, hogy az árba már bekalkulálták a borravalót is.

Sokan és sokszor foglalkoztak e témával, különös lélektana van mindennek. Aki ad, azért teszi, mert attól fél, nem kapná meg a neki járó rendes szolgáltatást, vagy így szeretne egy kis „jogtalan előnyhöz” jutni. Tény, a legnagyobb gond az egészségügyben van. S itt nem csak az orvosokra gondolok, mert sok esetben „jár” a nővérnek a kávé, a csoki, betegszállító is elvár néhány százast, pedig… De ezt valahol mégis megérti az ember. Egy életünk van, s az egészségünk minden pénzt megér.

Dankó MihályA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés