Halász János: jövőre lezárul a mozik digitális átalakítása

Akt.:
Nyíregyháza, 2013. december 4. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) a nyíregyházi Krúdy Art Mozi digitalizálása alkalmából tartott rendezvényen 2013. december 4-én. Mellette Mészáros Szilárd, a mozi igazgatója (j2).
Nyíregyháza, 2013. december 4. Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára (j) a nyíregyházi Krúdy Art Mozi digitalizálása alkalmából tartott rendezvényen 2013. december 4-én. Mellette Mészáros Szilárd, a mozi igazgatója (j2). - © MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza, 2013. december 4., szerda (MTI) – Jövőre lezárul a magyarországi artmozik digitális átalakításának támogatását célzó program, addigra az összes érintett mozi átalakítása megtörténik – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára nyíregyházi sajtótájékoztatóján szerdán.

Halász János elmondta: az eddigi három évhez hasonlóan 2014-ben is 100 millió forint összegű állami támogatást biztosítanak arra, hogy a filmszínházak digitalizációja megtörténhessen.

Az államtitkár a támogatási pályázat idei nyerteseit ismertetve elmondta, hogy egy-egy debreceni, komáromi, nyíregyházi, sárospataki, szarvasi, szegedi, székesfehérvári, szigetszentmiklósi, szolnoki és zalaegerszegi mozi kapott együttesen 100 millió forintot ahhoz, hogy a digitális korszerűsítést elvégezhesse.

Halász János emlékeztetett arra: a támogatási programot 2011-ben a minisztérium azért hirdette meg, hogy a multiplex mozik egyetlen versenytársának tekinthető önkormányzati fenntartású artmozik fennmaradhassanak.

A korszerűsítésre, a digitális vetítőberendezésekre és a hozzá szükséges szerverekre azért van szükség, mert a filmforgalmazók az idei év elejétől már csak digitális hordozókon terjesztik a filmeket, megszűnt a tekercseken való forgalmazás.

2011-ben 9, 2012-ben 10, valamint idén is 10 artmozi kapott támogatást a technológiai átalakításhoz összesen 300 millió forint értékben.

Halász János az MTI kérdésére válaszolva közölte, hogy a mozik fenntartóitól általában 25 százalék arányú önerő biztosítását kérték a korszerűsítéshez.
Az államtitkár megjegyezte, hogy a támogatási rendszer 2014-es zárásával valamennyi artmozi átalakítása megtörténhet.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), Nyíregyháza polgármestere a sajtótájékoztatón fontosnak nevezte, hogy a helyi Krúdy Gyula Art Mozi is áttérhet a digitális technológiára, amelynek beruházásához az önkormányzat biztosítja a szükséges önerőt. Hozzáfűzte, hogy a város helyhatósága egyre nagyobb szerepet vállal a kulturális élet támogatásából, idén például fenntartásába vette a Móricz Zsigmond Színházat és támogatásával hamarosan megkezdődik a település művelődési központja épületének 2 milliárd forint értékű, uniós támogatású felújítása is.

A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi 10 millió forint támogatást kapott a digitális eszközbeszerzésekhez. A korszerűsítéssel – mint azt Mészáros Szilárd igazgató elmondta – jobb lesz a vetített kép minősége, valamint több filmforgalmazóval tarthatnak kapcsolatot, hamarabb tűzhetnek műsorra premierfilmeket, az eddigi harmada lesz a filmszállítás költsége, ami jelentős megtakarítást eredményez.

– MTI – 
hirdetés