Nyíregyháza hírei

2013.03.06. 17:43

Regionális Frankofón Fesztivált tartottak Nyíregyházán 30 produkcióval

Nyíregyháza, 2013. március 6., szerda (MTI) - A francia irodalom és zene sokszínűségét bemutató csaknem 30 produkciót láthatott a közönség a helyi Kölcsey Ferenc Gimnázium által szervezett regionális Frankofón Fesztiválon szerdán Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2013. március 6., szerda (MTI) - A francia irodalom és zene sokszínűségét bemutató csaknem 30 produkciót láthatott a közönség a helyi Kölcsey Ferenc Gimnázium által szervezett regionális Frankofón Fesztiválon szerdán Nyíregyházán.

A frankofónia napját minden évben március 20-án ünneplik: az évforduló alkalmából országszerte koncertek, színházi előadásokat és vetélkedők mutatják be a francia kultúra sokszínűségét. Nyíregyházán harmadik alkalommal tartották meg az eseménysorozatot a Kölcsey Ferenc Gimnázium szervezésében.

A rendezvény részben kapcsolódott a Budapesten és az öt vidéki nagyvárosban, Pécsett, Debrecenben, Győrött, Miskolcon és Szegeden megtartandó, március végéig tartó rendezvénysorozathoz, ám maga a program független szervezés, amelyhez a Francia-magyar Ifjúsági Alapítvány Intézet nyújtott támogatást - mondta el Márk Attila Olivér, az intézmény igazgatója az MTI-nek. Az intézet 1988-ban indította el a francia nyelvi képzést, az 550 tanulóból mintegy 130-an tanulják a nyelvet emelt óraszámban, vagy második idegen nyelvként.

A szerdai fesztiválra tizenhárom megyei és debreceni iskola diákjai érkeztek, akik két korcsoportban és öt kategóriában - ének, tánc, csoportos ének, jelenetek, valamint próza és versmondás - mérhették össze tudásukat. Baranyiné Szilágyi Gabriella franciatanár az MTI-nek elmondta: a huszonnyolc produkciónak egyenként 3-4 perc áll rendelkezésre, hogy megszólaltassák a francia kultúrát a zenén és a verseken át, korabeli és modern költők, írók, zeneszerzők és zenei előadók segítségével.

A próza kategóriában a saját szerzemények előadása mellett több diák választotta a klasszikus írókat és költőket, így például Victor Hugo és Arthur Rimbaud műveit, de zenében is inkább a régi romantikus, párizsias sanzonokhoz kötődtek a gyerekek, Edith Piaf és Yves Mondtand slágereit felidézve - mondta el a szervező.

A közönség a zenei kategóriában olyan különlegességet is hallhatott, mint Céline Dion vagy Lara Fabian dalai, de a Rómeó és Júlia musicalrészlete is elhangzott a versenyen. A prózamondást a diákok saját készítésű illusztrációi tették jobban érthetővé a közönség számára, zenében pedig a legutóbbi francia tehetségkutató csillagaitól is hoztak dalokat a versenyzők.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!