“Hallgatózzon csak!” – Ismét benépesítik az elhagyott hermánszegi házakat

Akt.:
A ház és büszke tulajdonosa
A ház és büszke tulajdonosa - © Fotó: Hoványi Péter
Herménszeg – A középkori eredetű szamosháti község, Hermánszeg pompás helyen terül el: a táj szépségét az ártéri növénytársulásoknak, a ligeterdőknek, a holtágak változatos világának köszönheti. A természetbarátok a környéken olyan növényritkaságokat is megfigyelhetnek, mint a fehér tündérrózsa. A térség igen gazdag kisebb vadakban, lencsevégre kerülhet itt sok más mellett halászó gém és kócsag is.


Ottjártunkkor mozdulatlanság és csend uralkodott a falun, egy portán sürgölődtek csupán a déli hőségben. A tulajdonos büszkén mutatta meg a házát, amelyet régen kinézett magának, s nemrég – sajnálatos okból, az előző tulajdonos halála miatt – meg is vásárolhatta.

– Hallgatózzon csak! – válaszolta Teleki Béla arra a kérdésre, miért vesz valaki manapság házat Hermánszegen. A városlakóknak, főút menti községekben élőknek valóban feltűnő a tökéletes csend, ami nem elhanyagolható a hétvégi házak szempontjából. Teleki Béla ugyanis Szatmárnémetiben él, kikapcsolódni jár Hermánszegre.

– Sok itt az elhagyatott ház, akik máshová költöztek a boldogulásuk miatt, sose jönnek vissza. Jó a falunak is, hogy az üres ingatlanok új gazdára találnak; csak ebben az utcában öt olyan ház van, amit a határ túloldalán élők nyaralónak használnak – tudtuk meg Teleki Bélától, aki mesélt a terveiről is.

– Feleannyiba került volna egy új házat felhúzni, de amit csak lehet, változatlanul hagyok. Az alap a legfőbb gond, a nedvesség miatt ugyanis sárrá változott, de lesz majd székelykapu is, ami a mostani kerítésnél sokkal jobban illeszkedik majd az épület jellegéhez.

KM-HP

Címkék: , ,hirdetés