Hamar népszerű lett megyénkben a bérágynemű-kölcsönzés – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

1968-ból: „Eltemették Jurij Gagarint és Vlagyimir Szerjogint. Képünkön: gyászolók a Szovjet Hadsereg Központi Házában a ravatalnál, amelyre a hősök hamvait tartalmazó urnát helyezték”
1968-ból: „Eltemették Jurij Gagarint és Vlagyimir Szerjogint. Képünkön: gyászolók a Szovjet Hadsereg Központi Házában a ravatalnál, amelyre a hősök hamvait tartalmazó urnát helyezték”
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as és 1978-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. március 26., péntek

Aknák a városi könyvtárban és a színház udvarán

Évek teltek el azóta, hogy elvonult felettünk a háború, még sincs hét, nincs nap, hogy az ország valamelyik részében áldozatul ne essék a háború itt maradt gyilkos emlékeinek egy–két szántóvető, kertet ásó munkás, unatkozó gyerek, tűznél melegedő pásztor. Szabolcs és Nyíregyháza sem kivétel ez alól, jó néhány szerencsétlenség okozója volt már vármegyénkben a hátramaradt háborús robbanóanyag. Az ország többi városában állandóan folyik a robbanóanyagok hatástalanítása. 1946-ban Nyíregyházán folytak ezek a munkák. Néhány lelkes és önfeláldozó kommunista, akik a katonaságnál tűzszerészek voltak, halált megvető bátorsággal végezték a hatástalanítást mindaddig, amíg a Honvédelmi Minisztérium meg nem tiltotta. A rendőrség bűnjelkamrájában garázda legényektől elkobzott fustély, fegyverrejtegetőnél talált pisztoly, feketézőktől lefoglalt liszteszsák társaságában négy kézigránát vár az eltávolításra. Itt még nem jelent különösebb veszélyt, hiszen a rendőrök őrizetében biztos helyen vannak e veszedelmes szerkezetek. Ellenben a városi könyvtárban nem sok keresnivalója van annak a két aknának, amelyek a Jókai-sorozat mellett henyélnek. Kinek van kedve ilyen veszedelmes társaságban élvezni a könyvtár békéjét? A városi színház udvarán több akna van összegyűjtve, a Takarékpalota tetőszerkezetébe egy bomba ékelődött – három év óta várja eltávolítását. Lidérc üli meg az épület lakóinak álmát. A városnak még számos pontján várja a páncélökölgránátok, ágyúlövedékek tömegének eltávolítását a lakosság. A pontos jegyzék elkészült, most a minisztériumon a sor, hogy sürgős intézkedéseket foganatosítson.

Hatvan éve írtuk

1958. március 30., vasárnap

Tavasz a kisvasúton

A Nyírvidéki Kisvasúton is beköszöntött a tavasz. Újra megjelentek a szerel­vényekben a nyitott kocsik, ezért a közönség már igazi tavaszi légkörben teheti meg az útját a messze nyúló sínpáron.

Ötven éve írtuk

1968. március 26., kedd

Emlékkiállítás Rakamazon

Bensőséges ünnepségen nyitották meg tegnap a rakamazi Kisgalériában Sipkay Barna József Attila-díjas író, újságíró emlékkiállítását. Csallány Géza, a megyei idegenforgalmi hivatal vezetője üdvözölte az elhunyt hozzátartozóit, a tisztelőket, akik eljöttek a kiállításra. Dr. Margócsy József, a Tanárképző Főiskola docense méltatta Sipkay írói, újságírói munkásságát, s szólt azokról a képzőművészeti alkotásokról, amelyeket a könyvek mellett kiállítottak. Sipkay Barna mint képzőművész is tehetséges volt. Alkotói forrása az ember volt, s bár a festészetet napi szerkesztői, írói munkálkodása mellett, kedvtelésből művelte, kiváló képeket hagyott az utókorra. Az idegenforgalmi hivatal Kisgalériája az emlék­kiállítással nemes missziót vállalt: Sipkay sokoldalú munkásságának megismertetését, művészi hagyatékának ápolását.

Negyven éve írtuk

1978. március 26., vasárnap

Áprilistól: törülközőkölcsönzés

Megyeszerte sokan megkedvelték a Nyírségi Patyolat Vállalat szolgáltatását: a bérágynemű-kölcsönzést. Jelenleg már 9 ezer garnitúra van forgalomban. Az ágyneműkölcsönzés példája nyomán új szolgáltatást, a frottírtörülközők kölcsönzését is bevezeti a vállalat. Egyelőre ezer darabot hoznak forgalomba a nyíregyházi részlegekben április első felében, az érdeklődés arányában később a megye más településein is bevezetik a szolgáltatást.

KM
hirdetés