Hamarosan indul az aratás Szabolcsban is – Közepes lehet a termés

Hamarosan megyénkben is elkezdhetnek dolgozni az aratógépek
Hamarosan megyénkben is elkezdhetnek dolgozni az aratógépek
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A munkákat nehezítő belvíz jelenleg nincs a megyében.

Az ország déli területeihez hasonlóan hamarosan megyénkben is felzúgnak a munkagépek, elkezdődhet az aratás. A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnökét arról kérdeztük, hogyan sikerült a vetés, illetve mi várható az idei aratási szezonban.

Rácz Imrétől megtudtuk: az őszi vetésű növények magvainak talajba juttatását a csapadékszegény nyárvége és ősz hátráltatta. Már a repcemagágy előkészítése sem volt problémamentes, de az idő előrehaladtával tovább romlottak a körülmények. Több helyen előfordultak olyan kései rozsvetések, amik már a későbbi bokrosodást veszélyeztették.

– A téli időjárás sem hozott tartós, szélsőséges lehűléseket, ezért a telelés viszonylag jól alakult – folytatta a vetési időszak értékelését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke, majd hozzátette: a tritikálévetésekben lehetett egy-egy fajtánál kifagyást ­tapasztalni. A tél végi időszak csapadékeloszlása kedvező volt, de ezt egy újabb tartós csapadékmentes időszak ­követte, ami miatt a vegy­szeres gyomirtás és fejtrágyázás elvégzése sok esetben nem az optimális időszakban történt.

Vetésfehérítő bogarak

– A termést komolyan veszélyeztető növényvédelmi problémával nem találkoztunk, de helyenként észlelhető a vetésfehérítő bogarak előfordulása. Jelenleg úgy tűnik, sikerült behozni a lemaradásokat, és egy közepes, vagy attól valamivel jobb aratás elé nézhetünk – tekintett előre Rácz Imre.

A tavaszi vetések elvégzését alapvetően nem zavarta semmi, bár a csapadékszegény tavaszi hónapok nem könnyítették meg a gazdák életét. A talaj-előkészítést jelentősebb fennakadások nélkül, időben és megfelelő minőségben el tudták végezni a termelők. A gyomirtást ugyan sokszor akadályozta a szeles idő, ami főleg a napraforgótáblákban növelte a problémákat. Az elvetett magvak szépen kikeltek, és az állományok gyors fejlődésnek indultak, a lehullott csapadéknak köszönhetően kipusztulást nem tapasztaltak, ahogy belvíz sincs jelenleg a megyében.

Tarnavölgyi Gergely


Adatok

Őszi búza: 24 497 hektáron vetették; várható termésátlag körülbelül 4 600 kilogramm/hektár

Tavaszi búza: 88,7 hektáron vetették; várható termésátlag körülbelül 3 490 kilogramm/hektár

Rozs: 3 788 hektáron vetették; várható termésátlag körülbelül 2 900 kilogramm/hektár

Tritikálé: 20 684 hektáron vetették; várható termésátlag körülbelül 4 000 kilogramm/hektár

Őszi káposzta-repce: 3 808 hektáron vetették; várható termésátlag 3 500 kilogramm/hektár


A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország június 24-i számában és a kelet.hu-n.
hirdetés