Hamarosan kopogtatnak a kérdezőbiztosok: felmérik a nyíregyháziak egészségi állapotát

Az egészségkutatás támpontot jelent a szakembereknek
Az egészségkutatás támpontot jelent a szakembereknek - © Fotó: Archív
Nyíregyháza – Április második felében indul a nyíregyháziak életminőségének kutatása. A kérdőíves felmérés a városlakók egészségi állapotára kérdez rá. A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának munkatársaiból álló kutatócsoport kétévente gyűjt adatokat a megyeszékhelyen.

Ismerős a kérdéssor

– Ön milyennek ítéli meg saját egészségügyi állapotát? Van-e valamilyen betegsége? Jár–e rendszeresen szűrésekre? Milyen egészségügyi szolgáltatásokat vesz igénybe? Az ilyen, és ehhez hasonló kérdéssorra adott szubjektív válaszokból származó információk segítséget nyújtanak a Városi Egészségterv elkészítéséhez – számolt be lapunknak a felmérés céljáról a Jávorné Erdei Renáta adjunktus, a kutatás egyik koordinátora.

– A magyar lakosság egészségi állapota kedvezőtlen és elmarad az ország társadalmi-gazdasági fejlettségi szintje alapján elvárhatótól – jegyezte meg a szakember. Országos összevetésben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a szív- és érrendszeri, a daganatos, és krónikus betegségben szenvedők száma is magas, a prevencióra fordított programok mennyiségén valamint minőségén mindenütt van mit javítani – mondta el a szakember.

Hasznos adatok

– Két éve a megkérdezettek között a legnagyobb csoportot azok alkották, akik elfogadhatónak tartották egészségi állapotukat (39,7%), őket követték, akik egészségi állapotukat jónak (36,1%) vallották. A megyeszékhely lakosságának 10,9 százaléka nagyon jónak ítélte meg egészségi állapotát.

Ezzel ellentétben a megkérdezettek 8,2 százaléka rossznak, és 2,8 százaléka nagyon rossznak vallotta.

– A korábbi kutatásainkban 14 körzetre osztottuk fel a várost

Belváros, Sóstó, Oros, Borbánya, Huszártelep, Örökösföld, Jósaváros I., Jósaváros II., Kertváros, Himes, Nyírszőlős, Ókistelekiszőlő, Újkistelekiszőlő, Bokortanyák. Jól láthatók a különbségek az egyes körzetek között. A Jósavárosban és az Örökösföldön lakók fiatalabbak, rendszeresen sportolnak és odafigyelnek egészséges életmódjukra – ismertette a legutóbbi felmérés eredményeit a szakember.

– A Himes városrészben viszont növekedett a 50–60 év közötti lakosság aránya, az évek előrehaladtával együtt járnak bizonyos betegségek, és romolhat az egészségi állapot – jegyezte meg. – A problémák 55 év felett jelentkeznek, ezért az ötvenesekre jobban kell figyelnie az egészségügyi ellátórendszernek is – mondta, s hozzátette: a kutatás eredményeire alapozva olyan egészségfejlesztési programok tervezhetők és indíthatók, amelyek pozitív változásokat idézhetnek elő a lakosság egészségi állapotában, helyzetében.

További lépések

Emellett természetesen a háziorvosi praxisokban az egyéni tanácsadás is része a tudatos megelőzésnek – emelte ki a szakember.

Kérik a lakosságot, működjenek együtt, ne zárkózzanak el, mert a felmérés fontos információkat nyújt az egészségügyben dolgozó szakembereknek, szervezeteknek és a döntéshozóknak.

KO
hirdetés