Hamarosan megérkezik Nyíregyházára a jégkorszak

Kiderül, milyen emlősök uralták a szárazföldet a jégkorszakban
Kiderül, milyen emlősök uralták a szárazföldet a jégkorszakban
Nyíregyháza – A kiállítást az interaktív elemek, a tudományos rekonstrukciók és a valódi ősleletek teszik különlegessé.


A globális klímaváltozás napjainkban sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelenség. Vajon a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember? Valóban igaz, hogy jégkorszakban élünk? Milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre? Milyen nyomait láthatjuk, érezhetjük még ma is? Mi vár ránk 100 év múlva?

A Magyar Természettudományi Múzeum Jégkorszak című kiállítása a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza. A vándortárlat hamarosan Nyíregyházára érkezik, a Jósa András Múzeum látogatói január 22-étől tekinthetik meg – előzetes regisztrációt követően.

Múlt, jelen, jövő

A Jégkorszak című kiállítás öt nagyobb tematikai egységre tagolódik. Az első magyarázza a jégkorszak fogalmát, kialakulásának okait, a második a legutóbbi jégkorszak környezetre gyakorolt hatását, nyomait tárja a nagyközönség elé.

A harmadik részben interaktív módon, animáció segítségével a látogató maga összegezheti a környezeti változásokról eddig szerzett ismereteit. A negyedikben sorra vehetők a szélsőséges környezeti feltételek között élő állat- és növényvilág alkalmazkodási stratégiái, míg az ötödik egységben az utolsó 150 ezer év történéseit, illetve a következő egy évszázad klímaváltozásra vonatkozó tendenciáit, jóslatait ismerhetjük meg. A Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállításának nyíregyházi bemutatásával kettős célja van a Jósa András Múzeumnak: a korszakkal kapcsolatos ismeretek élmény alapú terjesztése, illetve az intézmény saját gyűjteményében fellelhető paleozoológiai leletek első bemutatása.

KM
hirdetés