Hamarosan nagyot nézünk

Oláh István a Kelet-Magyarország szerkesztőségében
Oláh István a Kelet-Magyarország szerkesztőségében
Nyíregyháza – Fejlesztések és újítások erősítik a nyíregyházi lakosok komfortérzetét is.

Szupergyors internet, digitális közösség- és gazdaságfejlesztés, városkártya, iskolai beléptetőrendszer, kültéri digitális padok, bővülő térfigyelőkamera-rendszer, elektronikus közigazgatási szolgáltatások, digitális kompetencia, lakossági eszközpályázat ezernyi laptoppal és tablettel.

Négy alappillér

A Kelet-Magyarország szerkesztőségében csupa XXI. századi innovációról és nóvumról osztotta meg a legfrissebb információkat Oláh István, a nyíregyházi program koordinátora. A minap ő is jelen volt a Bencs-teremben, ahol a városházán az alprogramon belül kiépített, kiterjesztett jelzőrendszeres szolgáltatás tesztüzemét mutatták be.

– A kormány 2014 márciusában határozott a Digitális Magyarország (korábban Digitális Nemzet Fejlesztési Program) létrehozásáról. A fő cél az, hogy az infokommunikációs szolgáltatások és eszközök elterjedése 2018-ra elérje azt a szintet, melyet a program négy alappillére rögzít – jegyezte meg dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium, a

Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által koordinált program alappilléreinek összetevőiről Oláh István adott részletes képet:

Kültéri digitális padok

– A szupergyors fantázianevű projekten belül Nyíregyházán a Magyar Telekom Zrt. saját költségén vállalta, hogy a szélessávú internetes (30 mbps) kapacitás lehetőségét minden háztartásban biztosítja a város közigazgatási területén belül. Sóstótól Oroson át Rozsrétszőlőig az év végéig kiépül a modern kommunikációs rendszer – említette a programkoordinátor.

A második pillér a digitális közösség- és gazdaságfejlesztés, melynek részeként intelligens városi szolgáltatásokat vehetnek igénybe a lakosok.

– A bevezetendő városkártya egyfajta elektronikus helyi pénz funkciót is ellát. A részletek kidolgozása folyamatban van. Egyes iskolákban beléptetőrendszert vezetünk be.

– Kültéri digitális padok, infoterminálok, wifi-hotspotok magasodnak szeptember végéig a Kossuth téren és Sóstón. Tizenöt új „szemmel” bővül a térfigyelőkamera-rendszer, aminek a belvárosban lesz a központja. A házi segítségnyújtási hálózat 40 új digitális karórával gyarapodott.

Mindegyik mondatnak komoly súlya van, akár külön cikket is megér a jövőben, amint több konkrétum lesz. A harmadik pillért az elektronikus közigazgatási szolgáltatások alkotják:

– Ide tartoznak az ügyfélszolgálati, a városgondnoki és a mobil eszközökkel igénybe vehető e-közszolgáltatások, a lakossági, a civil és a vállalati tájékoztatások – ezeken a területeken is újításokat vezetünk be, amik a városlakók javát szolgálják – jegyezte meg Oláh István.

Laptopok és tabletek

Ezreket érint a Digitális Magyarország program pályázható laptopok és tabletek sorsa. Kétszer is meghosszabbították a jelentkezési határ­időt, jelenleg az értékelési stádiumnál tart a folyamat.

– A lakossági eszközpályázat révén Nyíregyházán 5 ezer laptop és 1 ezer tablet „kereste a gazdáját”. Furcsa, de a vártnál kevesebben érdeklődtek. Augusztus végéig értékeli az illetékes szerv a pályázatokat, erről értesítést kapnak a nyertesek, jelenlegi ütemterv szerint szeptemberben pedig már használhatják is az eszközöket. Ha bármi történik a laptoppal vagy a tablettel, szervizpontok fogadják az efféle bejelentéseket. A program részét képezi a felnőttképzési modul is.

– Hét nyíregyházi és hat járási iskolában informatikai fejlesztésekkel válik modell­értékűvé a nevelés – tette hozzá végezetül Oláh István, aki megerősítette, hogy amennyiben a pillérek elemeit tovább lehet részletezni, készséggel áll rendelkezésre.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés